U bevindt zich hier: Home > SuccesverhalenNagedachtenisAdam
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

In Memoriam, ADAM Rickitt (black shaded silver Burmilla kater), geboren 24 november 2001 - † 7 november 2007

Vreugde en verdriet
Vreugde en verdriet
hebben we gedeeld
met vreugde hebben we gespeeld
het verdriet gevoeld en
samen weggekroeld
waarheen je ook zal gaan
onze liefde blijft eeuwig bestaan

Leven is als een zandkorrel
het glijdt door je handen
en al wil je nog zo graag
je kunt het niet vasthouden....

Emoties, emoties
het zijn er zoveel
jij was een belangrijk deel
van al het goede in dit leven
nu wil ik je rust en vrijheid geven
dus laat ik je in liefde los

Adam is niet meer..... Johan en ik zijn er kapot van..... Adam zou 24 november a.s. 6 jaar zijn geworden...

Adam was ruim een week geleden vreselijk geschrokken van 1 van de opvang katten, dat hij sinds die dag (ma.29 oktober) niet meer wilde eten of drinken. Ik ben hem gaan dwang voederen maar kon niet voorkomen dat hij inmiddels 300 gram was afgevallen en hij was al geen dikke kat. Bij de dierenarts werd ook geconstateerd dat Adam problemen had met adem halen omdat hij vocht in zijn borst holte had... Ook kon hij zijn lichaamstemperatuur niet meer zelf op peil houden...

Woensdag 7 november 2007 om 16:30 uur overleed Adam in mijn armen tijdens het maken van de echografie bij de dierenarts.

Adam had Congestieve cardiomyopathie (CCM); dat is een verwijding van de hartkamers, gepaard gaande met een verminderd vermogen tot samentrekken en bloed rondpompen, wat ten slotte tot hartfalen leidt. Het hart is vergroot en de hartspier kan ook tekenen van beschadiging vertonen.

De symptomen van congestieve cardiomyopathie ontwikkelen zich meestal geleidelijk. Er kunnen maanden en zelfs jaren voorbijgaan voordat ze zich voordoen en als ze optreden, worden ze voornamelijk door hartfalen veroorzaakt. De symptomen zij onder meer kortademigheid bij inspanning, in liggende houding (orthopneu) of 's nachts plotseling opkomend tijdens de slaap (paroxysmale nachtelijke dyspneu). Een gevoel van zwakte, vermoeidheid zijn andere symptomen van hartfalen. Buikpijn als gevolg van leververgroting en pijn op de borst kunnen in een later stadium voorkomen.

Op een röntgenfoto is alleen de buitenkant van het hart zichtbaar en bij HCM en CCM zitten de primaire problemen aan de kant van de holte van de hartspier. Een vergrote linker boezem en vocht in de longen of tussen de longkwabben in de borstholte is wel zichtbaar op een röntgenfoto. Een foto is wel geschikt voor beoordelen van de situatie bij een kat met klachten van een hartprobleem, maar niet voor het screenen van dieren op HCM en CCM. (op een foto bij een ziek dier is niet te zien of een kat HCM heeft of een cardiomyopathie met een te dunne en verwijde hartspier, Congestieve cardiomyopathie, CCM).

Een betere inventarisatie van het hart is mogelijk met echografie. Hierbij kan gekeken worden naar de grootte van de linker boezem (normaal ongeveer even groot tot maximaal 1,3 maal de doorsnede van de lichaamsslagader) maar vooral ook naar de dikte van de hartspier in het gebied tussen de linker en rechter kamer (septum) en de linker kamer aan de zijde van de long. En wel tijdens het ontspannen van de hartspier en tijdens het samentrekken.

De oorzaak van congestieve cardiomyopathie is niet precies bekend. Mogelijk is de aandoening het uiteindelijke gevolg van verschillende soorten beschadiging van de hartspier. Risicofactoren voor congestieve cardiomyopathie zijn onder meer genetische factoren, ijzerstapelingsziekte, virale infecties en ouderdom.

To top