U bevindt zich hier: Home > Over onsVoorlichtingWerk
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Katten in plaats van gif en vallen

Dieren gaan weer AAN HET WERK

Honden, katten, paarden en andere dieren waren ooit gewaardeerde helpers van de mens. Vervolgens werden ze steeds vaker ‘slechts’ huisdieren. Tegenwoordig valt men echter steeds vaker weer terug op hun oorspronkelijke vaardigheden.

KATTEN in plaats van gif en vallen

De (Arabisch-) Afrikaanse wilde kat kwam door zijn favoriete bezigheid, het vangen van muizen, als huisdier bij ons terecht. In het voorchristelijke Egypte hield hij de voorraadkamers vrij van muizen en werd hij daarom eerst gewaardeerd en vervolgens zelfs tot god verheven. De loopbaan van de eerste katten die via de handelsroutes in het Verre Oosten terecht kwamen verliep niet veel anders.

In China verdreven ze de knaagdieren uit de bibliotheken en beschermden de geschriften van de geleerden. In Japan beschermden ze de hutten van de mensen tegen ongewenste ‘medebewoners’. En aan het begin van de nieuwe tijd leerden de kapiteins van de handelsvloten en schepen die kolonisten vervoerden de katten aan boord kennen als genadeloze vijanden van ratten en muizen.

Tegenwoordig zijn er meer ratten en muizen dan vroeger. De slimme knaagdieren vestigen zich overal waar ze denken iets eetbaars te kunnen vinden. Ook uitgebreide verdelgingsacties helpen op den duur niet. De bestrijdingsmiddelen die mensen gebruiken zijn bovendien gevaarlijk voor veel andere dieren. En daarom vallen we in de strijd tegen kleine schadelijke dieren steeds weer terug op onze eerste helper: de kat.

Bijvoorbeeld op de bloemenmarkt in Los Angeles, waar straatkatten door mensen werden gevoerd om ze te lokken. Binnen enkele weken was het gedaan met de aangevreten planten – de stad was de ratten – en muizenplaag kwijt.
Maar de katten mogen blijven. Ze worden verzorgd en gevoerd, ze zijn gecastreerd en zijn een beetje de mascottes van de planten- en groentehandelaar geworden.

De katten van Sint-Petersburg die in de kelders van de Hermitage leven, een van de grootste kunstmusea ter wereld met schilderijen van onschatbare waarde, worden ook goed verzorgd. Wat met gif en vallen niet kon worden opgelost, lukte de asielkatten met gemak. Geen knaagdier zal ooit nog zijn tanden in een schilderij zetten.

De Chinezen gaan wel heel grondig te werk: Ze fokken en trainen hun muizenjagers voor ze hen op de rijstvelden en in pakhuizen al het jaagwerk laten doen.

Katten voeren beschermt echt de muizen niet

Dat alleen een hongerige kat een goede muizenjager is, is net als de bewering dat gecastreerde katten niet meer op muizen jagen een onjuiste veronderstelling. Hoewel veel mensen nog steeds denken dat het wel zo is, zijn beide veronderstellingen allang weerlegt.

Het jachtinstinct van de kat is aangeboren. Van hun moeder of door het observeren van volwassen katten leren ze hoe ze hun prooi moeten doden. Al wordt een poes of een kater gecastreerd, het jachtinstinct blijft behouden.

Bij sommige gecastreerde katten wordt dit instinct zelfs nog sterker omdat ze andere typische gedragingen, zoals het zoeken naar een partner en vechten met rivalen, niet meer kunnen uitleven. Ook katten die op boerderijen of bij particulieren optimaal worden gevoerd, jagen. Ze eten de prooi die ze hebben gevangen meestal niet op.

Bron: Hart voor Dieren maart 2011

To top