U bevindt zich hier: Home > Over onsVoorlichtingVuurwerkangst
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Vuurwerkangst bij katten

Voor veel katten is vuurwerk geen pretje. Door de harde knallen en de felle lichtflitsen raken veel katten in paniek. Als je kat bang is voor vuurwerk kan je het beste de volgende maatregelen nemen om hem zo ontspannen mogelijk door oudejaarsavond heen te helpen.

*Onderschat niet jouw eigen invloed op het gedrag van de kat.
Als jij je gedraagt als of er niets aan de hand is en geen aandacht geeft aan het angstige gedrag van je kat, dan zal deze zich het snelst weer van de schrik herstellen.

Troosten van je kat als deze schrikt is in de ogen van jou kat een beloning en zal het angstige gedrag van je kat verergeren. Probeer ook niet je kat toch te voorschijn te lokken op zo’n moment, ook dit is aandacht.

Ga gewoon je gang en doe zo normaal mogelijk. Als je kat bang is, negeer hem dan, d.w.z. niet aankijken, niets tegen hem zeggen, niet aanraken. Dit klinkt misschien hard, maar zo laat je hem zien dat er niets is om bang voor te zijn.

Als je zelf opgewonden doet, slaat dat over op je kat, dus blijf zo rustig mogelijk. Daarentegen kan je, jou kat wel afleiden door met hem te gaan spelen.

*Zorg ervoor dat jou kat zich kan terugtrekken
Zorg ervoor dat jou kat zich kan terugtrekkenop een voor je kat rustige plek in huis en vergeet niet om ook een kattenbak in die ruimte neer te zetten. Als je kat onder een bed of de bank kruipt laat hem dan rustig daar zitten tot het vuurwerk voorbij is. Hij voelt zich daar waarschijnlijk het meest veilig.

*Laat de radio en/of tv aan staan
Laat de radio en/of tv aan staan, zodat het geluid van het vuurwerk minder opvalt.

*Doe overal de gordijnen dicht en laat het licht aan
Doe overal de gordijnen dicht en laat het licht aan, dan vallen de lichtflitsen minder op.

*Houd ramen en deuren gesloten
Houd ramen en deuren gesloten  zodat de kat niet naar buiten kan vluchten en vergeet het kattenluikje niet.

*Houd je kat binnen
Heb je een kat die regelmatig buiten komt, haal deze dan tijdig naar binnen, liefst al een paar dagen van te voren, omdat er vóór oudejaarsdag al vuurwerk wordt afgestoken. Als je een kattenluikje hebt sluit dit dan goed af. Let ook op dat je kat niet kan ontsnappen als er mensen in en uit lopen met vuurwerk afsteken e.d. ’s nachts.

*Zorg dat je kat gechipt is
Zorg dat je kat gechipt is. Als je kat toch ontsnapt naar buiten, dan kan hij sneller worden opgespoord.

Als je kat erg bang is, kan het verstandig zijn om extra hulpmiddelen in te zetten:

*Feromonentherapie
Feromomen zijn geruststellende geurstoffen en worden geproduceerd door de huid (zweet, talgklieren en slijmvliezen), de urinewegen en genitaliën. Bij de dierenarts is de Feliway feromonenverdamper verkrijgbaar. Deze feromonenverdamper verspreidt stoffen die overeenkomen met de natuurlijke geruststellende gezichtsferomonen van de kat. De meeste katten worden hier rustig van.

Je plaatst de verdamper minimaal 2 weken voor de jaarwisseling in het stopcontact. Laat de verdamper na Oud en Nieuw nog minimaal een week in het stopcontact zitten.

*Bach bloesemtherapie
Bach bloesems zijn druppels waar een bepaalde werking op het gedrag aan wordt toegeschreven. Bachbloesem Mimulus biedt ondersteuning als het gaat om angsten waarvan de oorzaak bekend is, in dit geval dus vuurwerk.

Je kat zal het hele gebeuren wat dapperder tegemoet treden. Niet de angst neemt af, maar je kat wordt dapperder, er komt weer evenwicht is de verhouding angst-geen angst.

Daarnaast zou je jou kat een dag of twee vóór het knallen losbarst ook minimaal 4 x daags de Bachbloesem Rescue kunnen geven. Om te bepalen welk middel of welke combinatie voor jou kat geschikt is, kan je een bach bloesem therapeut of een natuurgeneeskundige voor dieren raadplegen.

*Training met behulp van een cd met vuurwerkgeluiden
Op deze manier kan jij je kat langzaam aan de geluiden laten wennen. Zet in het begin het geluid zacht en voer dit langzaam op, anders schrikt de kat alsnog. Koppel iets positiefs aan het geluid (eten, snoepje, spelen).

Het nadeel van zo'n cd is dat het alleen maar geluid is. De felle flitsen en de geur ontbreken.

Als de training met een cd niet goed wordt uitgevoerd, dan zal dit de angst alleen maar verhogen. Training kost ook tijd dus je moet er wel tijdig mee beginnen en niet pas in december.

*Medicatie
Bij de dierenarts zijn verschillende medicijnen te verkrijgen ter ondersteuning om de angst te verminderen. Tot voor kort werd er veelvuldig gebruik gemaakt van Vetranquil® en Calmivet®, Valium of Sedalin. Geef je kat liever geen tabletten die acepromazine bevatten zoals Vetranquil® en Calmivet®, Valium of Sedalin. 

Acepromazine stof zorgt ervoor dat je kat gevoeliger wordt voor geluiden, hij kan er alleen niet meer op reageren. Het gevolg is dat je kat de volgende keer dat hij vuurwerk hoort nog banger zal reageren. Geen fijne situatie dus. Bovendien gaat het hier om, weliswaar lichte, sedatie en is dus niet geheel zonder gevaar.

Vanwege de bovengenoemde nadelen is er steeds meer gezocht naar alternatieven. Welk middel of welke methode het beste is voor je kat is helaas vaak een kwestie van uitproberen. Hier moet tijdig mee begonnen worden. Doe dit al begin december: dit geeft je de gelegenheid om met een lage dosering te beginnen in de periode voor de jaarwisseling en te kijken hoe de kat hierop reageert.

Jouw dierenarts kan je dan, gebaseerd op de reactie van je kat, adviseren over de optimale dosering. In buurten waar al ruim voor de jaarwisseling veel geknal is kan het nodig zijn al eerder te beginnen met medicatie. 'Even' op oudejaarsdag een pilletje halen kan je beter niet doen!

Als uw kat extreem angstig is, kunt u tevens een kattengedragstherapeut inschakelen, daar kunt u dan het beste in oktober al mee beginnen.

To top