U bevindt zich hier: Home > Over onsVoorlichtingVertrouwen
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Vertrouwen

Al sinds de oudheid leven dier en mens bij elkaar. Er werd wederzijds gebruik gemaakt van elkaars kwaliteiten. Katten zorgden ervoor dat de muizen buiten de deur bleven. Maar naast de praktische redenen ontstond er ook een steeds prominentere rol binnen het gezin.

Onze tegenwoordige huisdieren leven vaak als een echt gezinslid bij ons in huis. Katten zijn van oorsprong solitair levende dieren die alleen bij elkaar komen voor de voortplanting. Toch zal menig katteneigenaar zien dat ze je gezelschap opzoeken.

Ze komen op schoot en wensen geaaid te worden. Dit werkt stressverlagend voor ons mensen en wellicht ook voor de kat. Genieten doen ze er in ieder geval van. Ook reageren zij op woorden van ons en zijn dus zeker op ons gericht.

Waarschijnlijk geldt er eigenlijk voor alle zoogdieren hetzelfde. In een groep komt er altijd een basis van vertrouwen. De mate hiervan kan verschillend zijn maar toch. Alleen is het voor soortgenoten onderling gemakkelijker omdat zij dezelfde taal spreken.

Hoe mooi onze band met dieren ook is, wij moeten investeren in het spreken van de taal van de ander. Als wij niets van het gedrag van bijvoorbeeld de kat begrijpen zal de communicatie snel kunnen stranden. Met alle gevolgen van dien.

Aan de andere kant is het gedrag van dieren altijd puur en zal er nooit sprake zijn van verborgen agenda's.

Voor een huisdier is de drempel om ons vertrouwen te schenken lager dan voor in het wild levende dieren. Voor hen kan een teveel aan vertrouwen zelfs levensbedreigend zijn.

Wanneer de Kattenbescherming hen te hulp komen, is het dan ook van belang hier doordacht mee om te gaan. Immers een teveel aan stress kan fatale gevolgen hebben voor beide partijen en zo zou je uiteindelijk meer kwaad dan goed doen.

Onze vrijwilligers hebben de ervaring en kunde in huis om zowel huisdieren die het vertrouwen zijn kwijt geraakt dit vertrouwen terug te geven, alsmede adequaat om te gaan met verwilderde katten.

Maar zonder św vertrouwen komen we er niet. Word daarom donateur zodat alle katten de verzorging kunnen krijgen die ze nodig hebben!

Giro 1181654

Met vriendelijk groet,
Kattenbescherming Nederland
www.kattenbescherming.nl
miauw(at)kattenbescherming.nl

To top