U bevindt zich hier: Home > Over onsVoorlichtingStraat
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Kat op straat

Wat moeten we eigenlijk onder zwerfkatten verstaan? Er zijn katten die van straat opgepakt worden en ook die gevangen worden in een vangkooi. Een kat kan verdwalen en in een zwervend bestaan terecht komen. Bijvoorbeeld ontsnapt door een per ongeluk open raam, tijdens of vlak na verhuizing of als de eigenaar op vakantie is.

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die weten wat ze dan kunnen doen, bij het asiel gaan kijken, hulp inschakelen van Amivedi ( dit is hét registratiepunt waar vermiste en gevonden dieren geregistreerd worden), advertenties (met foto) in huis-aan-huis kranten en op prikborden in drukbezochte winkels, bibliotheken, sportscholen, postkantoren, zwembaden, scholen, banken, pinautomaten, vuilcontainers, tuincentra, bouwmarkten, studentenhuizen, universiteiten, sportscholen, verzorgingshuizen, politiebureaus, dierenartsenpraktijken, dierenasiels, huisartsen, tandartsen, ziekenhuizen en dierenwinkels om er maar een paar te noemen.

Na verhuizing of logeren; neem contact op met de vorige buren en nieuwe bewoners van uw vorige huis of eventueel logeer adres.

Op straat gaan zoeken, roepen en/of rammelen met voer als het buiten stil is, dus 's avonds laat, 's nachts en 's morgens vroeg. Roep extra bij schuren, tuinhuisjes, bergingen en garages.

Maak een spoor van vieze kattenbaksteentjes aan de voor- en achterzijde van het huis. Vaak komt een kat op een bekende geur terug.

Wees attent op gebieden waar wordt gebouwd of gerenoveerd met het oog op spouwmuren en let op de mogelijkheid van het onder vloeren kruipen. Let ook op openliggende straten i.v.m. rioolbuizen. Waarschuw werkmensen rond één van de genoemde plekken. Katten hebben immers de voorliefde om ergens in of onder te kruipen.

Helaas weet niet iedereen wat te doen en komt de kat ineens voor een gedwongen zwervend leven te staan, zoekend naar eten en drinken, warmte van de kachel missen, geen medische zorg.

Als een kat een ietwat schuw karakter heeft of geen durfal is verwilderen ze best snel, zulke katten komen bijvoorbeeld niet op straat naar iemand toelopen als die geroepen wordt en worden dus ook niet snel opgepakt en lopen dan soms maanden tot zelfs jaren buiten.

Gelukkig zijn er altijd mensen die zich daar zorgen over maken en nemen contact op met ons of lenen een vangkooi om daar de kat in te vangen.

Immers, een verwilderde kat is niet kansloos. De kat heeft een huis gekend en is door allerlei omstandigheden het vertrouwen in de mens tijdelijk verloren. Dit vertrouwen proberen wij dan weer te winnen. Eerst laten we de kat met rust en gaan daarna stapje voor stapje verder.

Er zijn ook katten die buiten geboren worden waarvan de moeder een huiskat is en de vader bijvoorbeeld type zwerfkat, deze kittens zijn dus geen mensen en huis gewend, toch zijn ook deze katten zijn niet kansloos. Wij praten dan over te socialiseren katten.

Met deze katten gaan we ook stapje voor stapje te werk, door ze uit de hand te laten eten, op te pakken en te aaien. Als ze daaraan gewend zijn komt er reactie van de kat en begint de kat zacht te spinnen. Weer later kan je zelfs een kopje krijgen! Dit is de waardering voor alle geduld.

Een socialisatieperiode is vaak korter bij katten die niet lang op straat hebben gelopen of  bij kittens. Hoe jonger de kat, hoe sneller de kat zal wennen. In de praktijk zien wij, dat wanneer een kat afstamt van meerdere generaties in het wild levende voorouders, de socialisatie moeilijker kan worden.

Er is nooit een band met mensen ontstaan. De kans is dan ook erg klein dat zij in een huiselijke omgeving kunnen aarden. Voor dit soort katten is het veelal het beste om ze steriel terug te plaatsen op de plek waar ze vandaan komen, mits daar gevoerd wordt door iemand die een oogje in het zeil houdt.

Alle bovenstaande typen hebben wij geregeld in onze gastgezinnen. Aspirant “personeel” zal zich dan ook moeten realiseren dat zo'n kat zichzelf niet meteen verkoopt. Gelukkig bestaan er nog zulke mensen en hebben ze allemaal een rustig huis met veel geduld kunnen vinden. Zelf weet ik ook uit ervaring hoe dankbaar deze katten kunnen zijn! Immers, een band tussen mens en kat waarin veel geïnvesteerd is, is veelal de dierbaarste!

To top