U bevindt zich hier: Home > Over onsVoorlichtingMiljoenen
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Miljoenen euro's vergokt door goede doelen

De kredietcrisis zorgt voor veel ellende wereldwijd en ook Nederland ontkomt hier niet aan. Daarom was het opmerkelijk een bericht in de media tegen te komen dat goede doelen door de krediet crisis miljoenen hebben verspeeld.

Dat bericht riep bij ons direct vragen op. Want is het niet zo dat goede doelen dat geld moeten besteden aan het geven van hulp? Goede doelen in Nederland, en dan vooral de grote goede doelen, blijken miljoenen euro's reserve te hebben. Terwijl de boodschap elk jaar is dat hulp zo hard nodig is omdat anders projecten niet door kunnen gaan.

Wij gingen eens op onderzoek uit en raadpleegden diverse websites van diverse grote goede doelen in Nederland. Vervolgens gingen we op zoek naar jaarcijfers en kwamen tot een opmerkelijk resultaat.

Er zijn in Nederland diverse grote goede doelen, waarbij een groep zich heeft verenigd in de VFI ( Vereniging van Fondsenwervende Instellingen) In deze organisatie bevinden zich de goede doelen op het gebied van Cultuur, Natuur en Milieu, Gezondheid.

In het jaar 2007 werd door deze goede doelen ruim 2 miljard euro opgehaald. Wij beperkten ons tot een aantal organisaties die zich voor dieren inzetten. Via tal van websites is na wat onderzoek veel informatie boven tafel te halen. Ook de jaarverslagen op een website als het CBF, en onderzoek op de site van Keurmerk Goed Besteed brengen veel duidelijkheid.

Miljoenen in kas
De eerste organisatie die wij eens onder de loep namen was Stichting AAP Deze organisatie die zich inzet voor de primaten haalde in het jaar 2007 een bedrag van 5,1 miljoen euro binnen met collectes en tal van acties. Men heeft een reserve van circa 6 miljoen euro in de clubkas en een vermogen van circa 720.000 euro belegd in diverse aandelen.

Een andere organisatie is Brooks Hospitaal met een eigen vermogen van 1,5 miljoen. In het jaar haalde men 1,3 miljoen euro binnen met collecten en acties en staat een bedrag van 1 miljoen geparkeerd uit erfenissen en nalatenschappen. Of Brooks ook geld in aandelen heeft belegd werd niet zichtbaar.

De Dierenbescherming in Den Haag, blijkt een heel rijke organisatie te zijn. Zo bedroegen de inkomsten in 2007 maar liefst 21 miljoen euro. Ontving men van de overheid ook nog eens 5 miljoen aan subsidie. En bedraagt de club kas maar liefst 61 miljoen euro. In totaal bezit de Dierenbescherming ruim 82 miljoen euro. En dan zijn er nog de onroerend goed zaken zoals de prestigieuze panden waarin men huist. De Dierenbescherming heeft volgens opgave een bedrag van circa 1,5 miljoen euro belegd in aandelen.

Het Wereld Natuurfonds in Zeist behoort ook tot de rijke organisaties met een vermogen van 56 miljoen euro in de WNF clubkas. En hier zien we dat maar liefst 21,5 miljoen euro in obligaties en aandelen is geÔnvesteerd.

Het IFAW heeft diverse regiokantoren maar in New York waar het hoofdkantoor huist, is bekend dat op jaarbasis een bedrag van ruim 71 miljoen dollar binnengehaald wordt met acties van het IFAW. Over belegd vermogen is niets te vinden.

Conclusie
Het is dus niet zo slecht gesteld met de grote goede doelen in Nederland. Men heeft vermogen genoeg in de clubkas en ziet zelfs kans vermogen in onroerend goed en aandelen te beleggen. Terwijl de consument gevraagd wordt om hulp te geven om zo de nood te ledigen. De consument heeft het idee dat zijn euro hard nodig is en besteed wordt aan de doelstellingen. De grote goede doelen blijken dus voldoende financiŽle middelen in kas te hebben.

Middelen die geschonken waren om waar te maken wat men zegt. Soms is het dus beter om eens te kijken naar kleinere landelijke en lokale goede doelen. Waar nog de echte vrijwilligers aanwezig zijn. Die met hart en ziel zich inzetten. Waar geen directie salarissen uitgekeerd worden en geen dure kantoorpanden zijn.

Organisaties die van de Staat geen euro aan subsidie ontvangen. Want u wilt toch ook dat uw euro goed besteed wordt? Dat uw gift daar komt waar hij dient te komen? En niet op een bankrekening komt of in aandelen belegd wordt.

BRON: http://www.allegoededoelen.nl/index.php?gd=1393&t=ln&x=4378

To top