U bevindt zich hier: Home > Over onsVoorlichtingKattengedrag
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

De relatie tussen probleemgedrag bij katten en de kennis die eigenaren hebben van natuurlijk kattengedrag

Yvon Sweere
Dianne van der Putte

Yvon Sweere en Dianne van der Putte, beide psycholoog en Tinley-gedragstherapeut voor katten, deden onderzoek naar de relatie tussen probleemgedrag bij katten en de kennis die eigenaren hebben van natuurlijk kattengedrag.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een vragenlijst die landelijk werd verspreid. In totaal deden 251 katteneigenaren mee met in totaal 725 katten.

De meeste eigenaren lijken een goede kennis van kattengedrag en kattenbehoeften te hebben. Deze kennis lijkt echter niet van invloed op het bestaan van probleemgedrag: bijna alle eigenaren rapporteren een of meer probleemgedragingen bij hun kat(ten).

Angstig reageren op situaties of geluiden, agressie naar andere katten, angst voor onbekende mensen en krabben aan meubilair worden het meest gerapporteerd.

Ondanks het probleemgedrag is er sprake van een goede relatie tussen de eigenaren en de katten. Eigenaren beoordelen de band die zij met hun kat(ten) hebben als goed en zijn over het algemeen ook zeer gehecht aan hun kat(ten).

Opvallend is dat de probleemgedragingen door driekwart van de eigenaren niet als een probleem worden ervaren. De frequentie van de probleemgedragingen kan zodanig laag zijn dat ze daadwerkelijk ook geen probleem voor de eigenaren vormen, ofwel eigenaren zijn erg tolerant ten opzichte van probleemgedrag.

De gedragingen die door eigenaren het meest als probleem worden ervaren, zijn het plassen buiten de bak, agressie naar andere katten en sproeien. Dit zijn gedragingen waar eigenaren veel last van kunnen hebben en die dus, niet verwonderlijk, eerder als een probleem worden ervaren dan bijvoorbeeld angstig gedrag, wat vooral lastig voor de kat zelf is.

Ook al ervaren veel eigenaren de probleemgedragingen niet als probleem, voor de kat kan het wel degelijk een probleem kan zijn. Veel probleemgedragingen komen voort uit het niet kunnen uiten van natuurlijke behoeften, een gebrekkige socialisatie, stress of medische problemen, en kunnen een indicatie zijn van een aantasting van het welzijn van het dier.

Dit pleit ervoor om eigenaren beter voor te lichten over het welzijn van katten.

Voor het oplossen van probleemgedrag zie: www.tinley.nl

Tinley-Gedragstherapie voor katten
Nieuwe Spaarnwouderstraat 9
2011 BR Haarlem
023-5258897 / 06-50527651
www.yvonsweere.nl / www.tinley.nl
Kvk 34259413

To top