U bevindt zich hier: Home > Over onsVoorlichtingKantelramen
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Kantelramen kunnen gevaarlijk zijn!

Dierenambulances, dierenartsen en de opvangcentra wisten het al! Een heleboel katten liefhebbers weten het inmiddels ook! En misschien is het ten overvloede, maar toch een kleine pagina over katten en kantelramen!

De scharnieren van een kantel- of tuimelraam zitten aan de onderkant. Mocht u het raam open laten staan, dan ontstaat er een kier die naar onder toe steeds smaller wordt. Als uw kat nu naar buiten probeert te klauteren, kan het diertje 'uitglijden' op het gladde oppervlak van het glas of kozijn.

En u voelt het misschien al aankomen... De gevolgen van zo'n klauterpartij kunnen fataal zijn!  Het is regelmatig gebeurd dat katten aan een achterpoot uit het raam hingen, in meerdere gevallen kon de arts de poot niet meer redden en moest de kat een poot missen.

En omdat een kat die op deze manier bekneld komt te zitten, vaak in paniek raakt en worstelt om weer los te komen, komt het diertje door de bewegingen nog vaster te zitten en worden eventuele verwondingen nog erger!

Erger wordt het nog, als de kat met de nek bekneld komt te zitten. De kat stikt dan uiteindelijk.

Een waarschuwing...
Laat het uw kat niet overkomen! U kunt bijvoorbeeld een dikke handdoek oprollen en tussen de kier schuiven -beide kanten- op zo'n manier, dat mocht de kat uitglijden, hij niet bekneld kan raken.

Een andere optie is het plaatsen van luchtroosters in het raam en uiteraard is het beter de ramen gesloten houden als u niet thuis bent.

Een kat mag dan volgens het spreekwoord wel negen levens hebben, maar teruggekomen uit de dood is er geen één.

Deze kat heeft heel erg veel geluk gehad. Bekijk hier het filmpje

To top