U bevindt zich hier: Home > Over onsVoorlichtingGebit
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Laat je tanden zien!


Gezond gebit van een jonge kat
Gezond gebit van een jonge kat
Tandplak op de kiezen
Tandplak op de kiezen
Gezond katten gebit
Gezond katten gebit
Ernstig aangetast gebit
Ernstig aangetast gebit

Wist je dat gebitsproblemen een van de meest voorkomende kattenkwaaltjes zijn?

Van de katten ouder dan drie jaar heeft maar liefst tachtig procent in meer of mindere mate een gebitsprobleem!

Katten zijn nu eenmaal geen zeurpieten en gebitsproblemen kunnen gemakkelijk aan je aandacht ontsnappen, vooral in het beginstadium...

Om die reden kijkt de dierenarts bij elk consult ook altijd naar het gebit van je kat. Dierenarts Atjo Westerhuis van WHG Dierenkliniek in Dodewaard weet dat je zo veel narigheid en – niet onbelangrijk – onnodige kosten kunt besparen. Oplossen en voorkomen, is zijn devies. Jij als baasje speelt daarbij een cruciale rol.

Het succes van preventieve maatregelen staat en valt immers met je eigen inzet en discipline. Onderzoek wijst uit dat maximaal twintig procent van de baasje het volt houdt! Probeer dus bij die twintig procent te zitten!

Het komt erop neer dat je in ieder geval eerst zorgt dat het gebit van je kat goed schoon is (gemaakt) en eventueel gesaneerd. Als dat het geval is, ga je over op... tanden poetsen.

Nee, niet lachen, die tijd is voorbij. Poetsen is het beste middel om tandplak en daarmee de vorming van tandsteen, te voorkomen. Met een speciale tandpasta kan, mits consequent minimaal twee tot drie keer per week gepoetst, veel narigheid worden voorkomen. Ook de halfjaarlijkse controle is erg belangrijk.

Als het gebit heel weinig tandsteen heeft (en geen mondslijmvliesontsteking), kan de dierenarts dat zonder narcose verwijderen. In de meeste gevallen moet tandsteen echter verwijderd worden onder narcose.

Pas dan kunnen de mondholte en tanden en kiezen nauwkeurig worden onderzocht tot in alle kiertjes waar de infecties/ ontstekingen ontstaan. Vaak wordt dan gevraagd om de gebitsbehandeling te combineren met een andere chirurgische ingreep, zodat de kat maar één keer onder narcose hoeft. Bij ernstige infecties in de mond is dat echter niet mogelijk.

Tijdens de behandeling ontstaan namelijk miniscuul kleine wondjes in het mondslijmvlies die de weg vrij maken voor uitzaaiing van bacteriën via het bloed door het gehele lichaam, dus ook naar de operatieplaats. In overleg met de dierenarts, waarbij ook rekening wordt gehouden met de leeftijd van je kat, wordt dan besloten wat het beste behandelplan is.

Katten herstellen ongelooflijk snel na een gebitsbehandeling. Vaak zijn ze binnen een paar dagen al over de ingreep heen. Ook knappen ze er meestal ongelooflijk van op en zijn ze veel vrolijker en actiever en eten ze beter. Pas dan blijkt dat de kat, die geen zeurpiet is, toch wel heel veel last moet hebben gehad!

Mogelijke nare gevolgen van een verwaarloosd gebit.

Pijnlijk mondslijmvlies
We weten allemaal hoe vervelend een klein blaartje in de mond al kan zijn. Ook al ‘zeurt’ je kat niet over pijn, mondslijmvliesontsteking is net zo pijnlijk als bij ons!

Slechte adem
Je kat kan zich afgewezen voelen. Onderschat niet hoe verdrietig dat kan zijn voor een aanhankelijk dier.

Ontsteking/infectie
Dat veroorzaakt pijn aan en verlies van gebitselementen. Infecties kunnen via de bloedsomloop ook andere orgaanfuncties aantasten.

Nierfalen
Er kan gemakkelijk een levensbedreigende situatie ontstaan. Een chronische ‘schrompelnier’ geeft meestal pas in een vergevorderd stadium klachten en wordt dus dikwijls veel te laat ontdekt.

Hartklepontsteking
Door verschrompeling van de hartkleppen treedt lekkage op met als gevolg een gebrekkige pompfunctie van het hart met alle gevolgen vandien.

Ontsteking aan de luchtwegen
Meestal is er sprake van chronische veranderingen in de luchtwegen met als gevolg chronisch hoesten.

Overbelasting van het immuunsysteem
Een chronische infectie plus alle gevolgen daarvan, zullen het immuunsysteem overbelasten, waardoor het dier ook kwetsbaarder wordt voor veel andere ziektes.

Complicaties bij een operatie
Ontstoken mondslijmvlies en een slecht gebit vormen een bron van bacteriën, die bij operaties voor onnodige complicaties zorgt.

Bron: WHG dierenartsen

To top