U bevindt zich hier: Home > Over onsVoorlichtingChippen
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Veel misverstanden over chippen huisdieren

Over het chippen en registreren van huisdieren bestaan veel misverstanden. Dat stelt het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) op basis van onderzoek hiernaar door het onafhankelijke onderzoeksbureau Blauw. Meer dan 40 procent van de ondervraagde honden- en kattenbezitters denkt dat zijn hond of kat bij de dierenarts, het asiel of de chipleverancier geregistreerd staat in plaats van in een databank.

In een databank wordt het chipnummer gekoppeld aan de adresgegevens van de eigenaar. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de adresgegevens op de chip zelf staan. Uit het in opdracht van het LICG uitgevoerde onderzoek blijkt ook dat maar liefst vier op de tien huisdierenbezitters niet weten wat het laten chippen van een huisdier kost. Ook denkt menig huisdierenbezitter ten onrechte dat het registratiebewijs van een databank door kan gaan als eigendomsbewijs.

In 2008 werden bij Amivedi 32.284 dieren als vermist opgegeven, waarvan het in 79 procent van de gevallen om een kat ging. Uit cijfers van de Dierenbescherming blijkt dat in 2007 slechts 12 procent van de bij het asiel binnengebrachte zwerfkatten met de eigenaar herenigd konden worden. Dé manier om verbetering in deze situatie te behalen is het laten chippen en registreren van je huisdier.

Chipmaand
In juni 2009 organiseert het LICG*) voor het vijfde achtereenvolgende jaar de Chipmaand. Tijdens de actiemaand wordt het belang van chippen en registreren onder de aandacht van huisdierenbezitters gebracht. Het LICG wijst tevens op het belang van het up-to-date houden van de adresgegevens in de databank, omdat het anders alsnog moeilijk wordt om eigenaren op te sporen. Bezoek de actiesite

*) Het LICG is een onafhankelijke stichting, opgericht door de gezelschapsdierensector in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

To top