U bevindt zich hier: Home > Over onsVoorlichtingChippen
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Hoe werkt elektronische identificatie?Inbrengen van de chip
Lezen van de ingebrachte chip

Hoe werkt elektronische identificatie?

Of het nu om honden, katten, fretten of bijvoorbeeld konijnen gaat.

Iedere huisdiereneigenaar zit in zak en as, als 'Minoes' is weggelopen. U neemt natuurlijk contact op met Amivedi en het plaatselijke dierenasiel! En dan begint vaak het wachten. Onzekerheid of alles wel goed is met uw vermiste kameraadje...

Toch kunt u nog iets extra's doen om een weggelopen kat sneller terug te vinden! Uw hond of kat kunt u laten identificeren!

Een kleine transponder -een soort microchip- met een uniek registratienummer wordt hiertoe onderhuids ingebracht. De kat merkt hier nauwelijks iets van, u kunt het vergelijken met een normale injectie.

Het grote voordeel van de chip is dat de transponder niet kan vervagen zoals een tatoeage! Omdat de chip verder voldoet aan de zgn. ISO-standaard is deze chip ook te herkennen in het buitenland! Voor sommige (vakantie-)landen is het verplicht dat het dier is gechipt. Ook verlangt het merendeel van de dierenpensions dat uw kat gechipt.

Maar er zijn meer voordelen.
U voorkomt er bijvoorbeeld ook mee dat uw kat onnodig in het asiel terechtkomt. Het verblijf in een asiel brengt kosten met zich mee en het is - voor u als eigenaar- nóg vervelender als uw kat pas na het weekeinde opgehaald kan worden. Het duurt gewoon langer dan noodzakelijk voordat uw 'Minoes' weer lekker thuis zit en daarbij lopen de asielkosten ook nog eens op!

Een veel gehoorde opmerking is: "Ik heb geen opdracht gegeven om mijn kat zomaar op te pakken en in het asiel te dumpen?! Hij mankeert niets!" of "Minau heeft toch een adreskokertje aan haar bandje?". Dit is en blijft een moeilijk en gevoelig punt.

Maar gevonden dieren komen nooit 'zomaar' naar het asiel! Meestal krijgt de Dierenambulance van particulieren of van de politie het verzoek een ogenschijnlijk doelloos rondlopend dier op te halen. Deze dieren lopen het risico aangereden te worden of een ongeluk te veroorzaken.

"Of mijn kat komt nooit buiten..." Akkoord, maar wat als er bij de buren brand uitbreekt en u bent niet thuis? Dan kan het zijn dat uw kat die nooit buiten komt, toch op eens buiten is om te voorkomen dat het diertje levend verbrand...

Bedenkt u zich dat u als eigenaar ten alle tijde aansprakelijk blijft voor deze ongelukken... Kortom, het is zowel voor de veiligheid van het dier zelf als voor de veiligheid van andere weggebruikers beter dat deze dieren opgehaald worden.

Overigens worden kokertjes -en zelfs penningen- relatief makkelijk verloren. Het overkomt ons te vaak dat wij een kat binnenkrijgen met een half kokertje... Of treffen wij katten aan met vreselijke verwondingen doordat ze zijn blijven hangen aan hun halsbandje...
 
Indien de kat herkend zou kunnen worden aan een chip, dan zou de rit naar het asiel vaak overbodig blijken te zijn.

Uw dierenarts en het lokale dierenasiel kunnen u meer informatie geven over het 'chippen'.

To top