U bevindt zich hier: Home > NIEUWSSophia
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Week van het Kitten

AMSTERDAM - De jaarlijkse Week van het Kitten vindt in 2010 plaats van 26 april tot 2 mei. Met de slogan 'Een goede kat kost twaalf weken' draagt de Sophia KattenBond in deze periode de boodschap uit dat katjes minimaal twaalf weken bij de moederpoes in het nest moeten blijven. 'Gebeurt dat niet, dan groeit het katje vaak op tot probleemkat', vertelt Dorith Gelberg van de Sophia KattenBond. 'Want jongere kittens hebben hun moeder hard nodig om uit te kunnen groeien tot gezonde, gelukkige katten zonder gedragsproblemen.'

Belangrijke levenslessen
In Nederland is het bij wet verboden om kittens jonger dan zeven weken van hun moeder te scheiden. Deze leeftijd wordt dan ook vaak aangehouden door mensen die katjes aanbieden en kopen. Met zeven weken zijn kittens echter nog volop in de leer bij hun moeder en nog lang niet zelfstandig. In de eerste levensperiode leren kittens lessen die de basis vormen voor de rest van hun leven. Lopen ze deze belangrijke levenslessen mis, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor het gedrag op latere leeftijd. Hierbij kan gedacht worden aan agressief spelen, onzindelijkheid en hinderlijk miauwen.

Socialisatie
'Bijna alle gedragsproblemen hebben te maken met een verkeerde socialsatie van kittens', vertelt Gelberg. 'Door met broertjes en zusjes te spelen, ervaart een kitten dat krabben en bijten pijn doet. Op die manier leert het waar de grenzen liggen. Een kat die dit soort lessen mist, hangt later in de gordijnen. Andere katten bijten, kunnen niet met soortgenoten of mensen omgaan of likken zichzelf kaal. Een kitten kan het beste twaalf tot zestien weken in het nest blijven, totdat de socialisatiefase voorbij is.' Toch worden de meeste katjes al veel jonger bij de moeder weggehaald. Op www.marktplaats.nl bleek maar liefst 98% van de aangeboden kittens te jong. Een vijfde van deze katjes is amper zes weken oud.

Onwetendheid
'Het probleem wordt veroorzaakt door een gebrek aan kennis', stelt Gelberg. 'De meeste mensen denken dat een katje zelfstandig is als het harde brokjes kan eten en zelf de kattenbak kan vinden. En wie een kitten wil, vindt het vaak leuk om het zo klein mogelijk in huis te halen.' Dat het dier uiteindelijk de dupe wordt van deze onwetendheid, bewijzen de ruim 50.000 katten die jaarlijks in het asiel belanden. Gelberg: 'In het meest positieve geval leert de eigenaar omgaan met de nukken van de kat, maar vaker wordt een dier met gedragsproblemen naar een opvang gebracht, op straat gezet of wederom aangeboden in een advertentie'.

Week van het Kitten
Tijdens de Week van het Kitten vraagt de Sophia KattenBond aandacht voor dit socialisatieprobleem bij jonge katjes. Tevens vindt gedurende de rest van het kittenseizoen een voorlichtingscampagne plaats. Op Marktplaats verschijnen banners met de tekst: Een schatje van een katje... maar de kater komt later! Wie erop klikt, wordt voorzien van informatie. Gelberg: 'Op aandringen van de Sophia KattenBond worden adverteerders en kopers van kittens op Marktplaats standaard gewezen op de wettelijke speenleeftijd van kittens. Daarnaast krijgt iedereen die een katje vraagt of aanbiedt een voorlichtende e-mail over het belang van een lange speentijd'.

Kijk HIER voor meer informatie over dit onderwerp.

To top