U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqZwerfkatten
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Nederland telt 100.000 zwerfkatten

Nederland telt 100.000 zwerfkatten

Rotterdam - Naast dierenasielen die in de zomerperiode vol zitten met achtergelaten en gedumpte dieren, kampt Nederland met nog zeker 100.000 zwerfkatten, deels verwilderd. Die conservatieve schatting komt van Dierenbescherming Nederland.

Alleen al de regio Rotterdam Rijnmond telt er zo'n 30.000, schat Ineke Jochims, directrice van Stichting Rijnmond. Het is nu extreem druk. Zo extreem, dat we de meldingen niet aankunnen. We weten niet hoe het komt, maar het zou met de crisis te maken kunnen hebben.

De musical Cats en film Minoes mogen fictioneel zijn, maar katten leven in hun eigen universum, en dat beperkt zich niet tot binnenshuis. In Nederland groeit de populatie verwilderde poezenbeesten. Voor Stichting Zwerfkatten Rijnmond is het nu al de drukste zomer ooit.

Grijs vlak tussen wild en tam
Ze is niet helemaal wild, ze heeft een bandje om, constateert dierenarts Dim Lammers in zijn praktijk in de Rotterdamse wijk Zevenkamp. "De vrouw die haar bracht zag haar ineens met een dikke buik, en een paar dagen later hoorde ze wat piepen." Met twee stoffen handschoenen die tot zijn ellebogen reiken haalt hij de blazende moederpoes en haar vier kittens resoluut uit de kooi, en zet ze in de vervoersdocument van vrijwilliger Robbert Meijer-Stuiver.

In het functionele opvangcentrum van Stichting Zwerfkatten Rijnmond, in een loods aan de rand van een bedrijvencentrum, wordt het verschil tussen wilde (en verwilderde) en tamme huiskatten enigszins duidelijk. De wilde beesten versnipperen de kranten, verbouwen hun kooi en kruipen weg in een hoekje, tamme geven het liefst kopjes. Momenteel wachten ruim 100 jonge katjes in de opvang op een thuis.

Toch zit tussen wild en tam een grijs vlak. Een kat kan weglopen en op een ander adres huiskatten worden, half worden getolereerd, en misschien bijgevoerd. Maar als katers gaan vechten, 'sproeien' of de tuin omploegen, is de lol er wel van af. Dan wordt Stichting Zwerfkatten Rijnmond gebeld. Volwassen katten worden na een melding gesteriliseerd of gecastreerd, ontwormd, ontplooid en na een paar dagen weer op dezelfde plek uitgezet.

Want mensenschuwe katten die zich niet laten oppakken of aaien zijn buiten beter af, zegt directrice Ineke Jochims. Jonge katjes tot drie maanden kunnen nog getemd worden - voor zover dat bij katten mogelijk is. Ze worden door vrijwilligers thuis opgevangen, om zo langzaam aan mensen te wennen.

Samen met Robbert gaat Ineke een zwart-witte kater, die gecastreerd is, terugplaatsen bij Jeannette. In de woonkamer staat een enorm krabpalenkasteel, voor haar eigen dier. De nieuweling voerde ze bij maar toen bij navraag in de buurt niemand 'eigenaar' van de kat bleek te zijn, belde ze het opvangcentrum. "Hij is schuw maar verdedigt wel zijn territorium. Later kreeg hij een abces op zijn kop." Van het vechten, weet Ineke. Eenmaal uit box kiest de kater via de schutting meteen het hazenpad.

In tegenstelling tot honden is het chipper van de 3,3 miljoen Nederlandse katten niet verplicht. Castreren of steriliseren kost 60 tot 100 euro. Prijzig, maar het hoort er wel bij als je een huisdier neemt, zegt Jochims. Jonge poesjes zijn o zo snoezig, en na een half jaar al geslachtsrijp. Katten in het wild kunnen twee tot drie keer per jaar jongen en zes kittens werpen, weet Jochims.

Een weggelopen kat gaat niet snel op zoek naar baas. Omgekeerd is het 'moreel makkelijker' een kat voor de vakantie te dumpen dan een hond, zegt Jan Dobbe van Dierenbescherming Nederland. Ongeveer 100.000 katten zwerven in de straten, bosjes en schuren van Nederland, schat de Dierenbescherming.

Loslopende katten kunnen daarom beter zo snel mogelijk aangemeld worden bij de lokale opvang. Dan kan vastgesteld worden of het dier weggelopen en geregistreerd is, of 'geholpen' moet worden. Jochims: "We krijgen meldingen van één kat, van een moeder met nest of soms van 30 tot 40 katten. Dan is het een enorme klus."

Bron: SPITS dinsdag 10 juli 2012 door John Maes

To top