U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqZo÷nose
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Weet u wat zo÷nose is?

Door Marion Heeren,
Dierenartsen Midden ľ Brabant

Weet u wat zo÷nose is? Vandaag ben ik bij de presentatie van een onderzoek door studenten van de HAS geweest. Dit onderzoek ging over minima met huisdieren.  Helaas is het zo dat sommige huisdiereneigenaren door geldgebrek niet de nodige medische zorg aan hun huisdieren kunnen geven. Ze willen wel, maar moeten prioriteiten stellen en dan staat een huisdier toch lager op de lijst.

Wat mij verbaasde was dat toen aan deelnemers aan het onderzoek de vraag werd gesteld of huisdieren ziektes door konden geven aan mensen, veel deelnemers ôNeeö antwoordden. Ziekten die huisdieren doorgeven bestaan namelijk wel, de officiŰle naam hiervoor is zo÷nose.  Dat ze nog altijd voorkomen was vandaag nog te lezen in een dagblad: Een pup in Amsterdam was besmet met hondsdolheid. Ook dit kunnen mensen krijgen, en dit is niet zonder gevaar. Dankzij medische behandelingen heeft de eigenaar gelukkig geen hondsdolheid gekregen.

Inentingen en behandelingen tegen wormen en vlooien zijn belangrijk en levenslang noodzakelijk. Niet alleen voor onze huisdieren maar ook voor ons, mensen! Daarnaast kunnen katten die nooit buiten komen toch besmettingen oplopen, omdat wij mensen wel buiten komen. Zo÷nose werkt twee kanten op. Mensen met een kleinere beurs bezuinigen vaak op inenten en ontwormen, terwijl dat dus het allerbelangrijkste is om zo÷nose te voorkomen.

Het onderzoek ging met name over de vraag of mensen met een kleine beurs wel huisdieren mochten hebben, en als ze deze hebben, waar ze terecht kunnen voor hulp. Het blijkt dat als rekeningen niet betaald kunnen worden, er door hulpverlening niet gerekend wordt de huisdieren in het gezin te houden. En dat terwijl iedereen hopelijk weet hoe goed huisdieren voor mensen zijn! Dat ze stress verlagend werken is een  voordeel dat voor deze groep mensen extra belangrijk is. Maar weinig gemeenten hebben iemand die specifiek bezig is met het welzijn van huisdieren, laat staan met de hulp die sommige mensen bij het houden van huisdieren nodig hebben. De uitkomst van het onderzoek was dat er nog veel moet veranderen bij gemeenten en hulpverlening.

Ik vind het in elk geval belangrijk om het begrip zo÷nose even  onder de aandacht te brengen. Vertel op elk feestje wat u hier gelezen heeft, zodat iedereen het begrip leert kennen, en zijn katten en andere huisdieren regelmatig laat inenten en behandelen tegen wormen!

To top