U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqWormen
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Wormen pas te zien na ontworming

Ontwormen
En van de vragen die dierenarts Dirk Verhoeven altijd stelt bij de vaccinatie is of de eigenaar de ontworming goed bijhoudt. Hij vraagt dit omdat worminfecties toch meer gevolgen kunnen hebben dan eigenaren vaak denken. Honden en katten met wormen zijn natuurlijk een infectiebron voor hun omgeving door de eitjes die de wormen via de ontlasting van de gastheer (de kat of de hond) uitscheiden. Deze eitjes komen in de omgeving terecht. Dit blijft niet beperkt tot alleen het hoopje ontlasting, maar de eitjes verspreiden zich van daar ook naar de omgeving (vloer, muur, meubilair) en de vacht van het huisdier. Ook likken katten en honden zichzelf wat kan zorgen voor overdracht van wormeitjes.

Ook mensen kunnen besmet worden
Het zijn echter niet alleen andere dieren die besmet kunnen worden door deze wormeitjes, ook mensen zijn hier vatbaar voor. Met name de zogenaamde YOPI's (Young, Old, Pregnant & Immunocompromised ofwel de jonge, oude, zwangere mensen en mensen met verlaagde weerstand) zijn hiervoor gevoelig en kunnen wormen krijgen en hier ziek van worden. Kinderen nemen het natuurlijk ook niet zo nauw met de hygine, en kruipen over dezelfde vloer waar katten lopen die net hun ontlasting hebben begraven.

Wormen pas te zien na ontworming
Veel katten- en hondeneigenaren houden de ontlasting van hun dier goed in de gaten en gaan er vervolgens vanuit dat hun dier geen wormen heeft omdat ze nooit wormen zien in de ontlasting. Dit zegt echter niets. Het kan zijn dat uw kat geen wormen heeft, maar dat u geen wormen in de ontlasting ziet is daar geen bewijs van. Normaal zullen wormen zelden (tenzij bij zware besmetting) met de ontlasting meekomen. De wormen zie je pas als je ze hebt ontwormd met een effectief middel tegen wormen, dan kunnen er in de dagen na de ontworming wormen in de ontlasting zichtbaar zijn. Dierenarts Dirk Verhoeven zegt bewust effectief middel tegen wormen omdat er op de markt veel producten tegen wormen te krijgen zijn, maar die werken niet allemaal even goed. U kunt hierover bij uw dierenarts de juiste informatie krijgen.

Sommige anti-vlooienmiddel zijn gevaarlijk
Dit laatste geldt overigens ook voor de anti-vlooienmiddelen. Lang niet alle middelen werken even goed en voor sommige middelen die in de winkel te krijgen zijn geldt zelfs dat ze gevaarlijk kunnen zijn voor uw kat. Zo kwamen er laatst twee gevallen binnen van katten die waren ontvlooid met een middel uit een supermarkt. In het ene geval had de kat zenuwaanvallen en bleef de kat maar speekselen, en in het andere geval had de kat ook zenuwsymptomen: hij bleef rondjes draaien. Normaal zijn de verwachtingen bij deze symptomen niet goed, maar met een snelle aanpak, het wassen van de vacht ter plaatse en het geven van de juiste medicatie, kunnen deze katten er toch snel weer bovenop geholpen worden. Maar uiteraard, ook bij de vlooienmiddelen, laat u goed inlichten door de dierenarts en laat u niet te snel verleiden goedkope middelen te kopen die beloven hetzelfde effect te zullen hebben. In het beste geval doet het middel niets en heeft u geld betaald om vervolgens niet van de vlooien af te zijn, maar in het slechtste geval moet u snel naar de dierenarts voor een adequate behandeling. Met andere woorden, ook hier is goedkoop duurkoop en is uw kat het slachtoffer!

Gevaarlijke lelies
Tot slot wil dierenarts Dirk Verhoeven het nog hebben over een geval dat hij binnenkreeg. Het ging om een kat die misselijk was en regelmatig braakte. De eigenaren dachten dat ze iets verkeerd gegeten had, en daar leek het ook op. Ze vertelden dat ze bos bloemen hadden staan met hierin een paar lelies, en daar leek wat mee gedaan te zijn. Nu is het zo dat lelies slecht zijn voor de spinnende huisgenoten, maar het leek er niet op dat ze veel ervan had kunnen pakken. Voor de zekerheid hebben we toch maar bloed afgenomen om de werking van de nieren, die door lelies schade kunnen oplopen, te controleren. Ondanks het feit dat ze maar een beetje van de lelies zou kunnen hebben gegeten waren de nierwaarden toch sterk verhoogd! Op dit moment ligt ze op de kliniek aan het infuus om de gifstoffen zo snel mogelijk af te voeren en de nieren zoveel mogelijk te ondersteunen met een goede doorvloeiing. Morgen moeten we opnieuw de waarden controleren om te kijken hoe ernstig de opgelopen schade aan de nieren is. Aangezien nierschade zich niet kan herstellen, hooguit stabiliseren, is het uiteraard erg belangrijk hoe de waarden morgen zijn. Met andere woorden; afwachten...

Update: Na een nacht spoelen met infuus zijn de nierwaardes weer tot normaal gedaald. Het lijkt er dus op dat deze kat geluk heeft gehad!

Bron: Majesteit, Nr. 98 december 2014 - januari 2015