U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqVroegcastratie
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Dierenartsen en –asiels geeft het goede voorbeeld met vroegcastratie!

Door Marjan van de Vrie

Wilma de Joode, beheerder van Stichting Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard, timmert aan de weg om vroegcastratie onder de aandacht van dierenasielen en dierenartsen te brengen, om zo het zwerfkattenprobleem op te lossen.

Wanneer we Wilma de Joode aan de telefoon hebben, is meteen duidelijk dat we met een bevlogen dierenliefhebber te maken hebben, die van hulp aan dieren haar levenswerk maakt. Wilma vertelt.

Elk jaar weer kittens
In het dagelijks leven ben ik beheerder van Stichting Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard in Bruchem. Daarnaast houd ik me bezig met een stichting voor dierenpleegzorg, organiseer ik zo nu en dan seminars en doe ik ook nog een TTouch opleiding. Ik ben met veel dingen tegelijk bezig, maar wel allemaal met dieren. Als beheerder van Stichting Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard zie ik ieder jaar weer de zwerfkatten en kittens binnenkomen. Ze blijven maar komen, door de jaren heen verandert er niets. Het is hoog tijd dat hier iets aan verandert.

Een oplossing voor het probleem!
Tijdens een zwerfdierenconferentie hoorde ik zeven jaar geleden een lezing van een Amerikaanse dierenarts, Jeffrey Young. Deze dierenarts heeft verschillende klinieken opgezet in Mexico, Slovenië en de Verenigde Staten, en is een expert in vroegcastratie. Vroegcastratie is in mijn ogen de enige manier om eindelijk eens iets aan het zwerfkattenprobleem te doen. De sleutel hiervoor ligt bij de Dierenbescherming en de asielen. Ook dierenartsen kunnen hun bijdrage hieraan leveren. Hoe? Door alle kittens pas te plaatsen wanneer ze gecastreerd zijn (volwassen katten worden altijd al gecastreerd voor ze het asiel verlaten), en dierenartsen door hun klanten te adviseren hun kitten op tijd te castreren! Met de Sophia Kattenbond en Kattenbescherming Nederland probeert Wilma zoveel mogelijk publiciteit voor het thema vroegcastratie te krijgen. En dat lukt, zelfs het NOS journaal van 18 en 20 uur heeft ze ermee gehaald! Ook het Kattengedragsadviesbureau en de Feline Welfare Foundation helpen mee waar ze kunnen.

“Steriliseren” is eigenlijk castreren!
Castreren is het onvruchtbaar maken van katers en poezen door respectievelijk de zaadballen en de eileiders door middel van een operatie weg te halen. Steriliseren is het onvruchtbaar maken door ei- of zaadleiders af te binden. In de praktijk worden katers en poezen altijd gecastreerd, al blijft men het bij poezen vaak “steriliseren” noemen.


Veel administratie, weinig effect
In veel asielen gebeurt het nog dat nieuwe kitteneigenaren een kaartje meekrijgen wat teruggestuurd moet worden als de kat gecastreerd is. Of ze moeten met de kat terugkomen om hem te laten castreren wanneer hij acht maanden is. In andere asielen krijgen eigenaren een tegoedbon, of kunnen ze de rekening van de castratie opsturen, en krijgen dan vervolgens een paar tientjes terug van het asiel. Veel mensen sturen de rekening niet, het asiel houdt hiermee het geld voor castreren “in de pocket”. Het asiel neemt met deze methoden niet haar verantwoordelijkheid om kattenleed te voorkomen. Natuurlijk laten veel mensen wel hun kat castreren, maar er zijn er ook die het niet laten doen of vergeten, met ongewenste nestjes thuis of op straat als resultaat. Zo zijn er altijd katten die er doorheen glippen, die weglopen en ongecastreerd op straat lopen. Ook weten veel mensen niet dat een poes al voor ze zes maanden is krols kan worden!

Een heidens karwei
Daarnaast is de hele administratie rondom het castreren voor een asiel een heidens karwei. In Stichting Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard plaatsen we elk jaar 170 tot 180 kittens, en dan zijn we nog maar een klein asiel. Kan je nagaan hoeveel werk het is voor een asiel uit een grotere plaats, zoals Eindhoven of Den Bosch om het zo’n systeem te werken. Daar worden misschien wel duizend kittens geplaatst. Elk kitten moet dan terugkomen, of er moet worden nagebeld, en gecontroleerd of wel een kaartje is teruggestuurd, om er zeker van te zijn dat een kat gecastreerd is.

Geen omkijken meer naar!
Vroegcastratie heeft niet alleen veel voordelen voor de kittens, maar ook voor het asiel. In ons asiel laten we de kittens inenten als ze negen weken oud zijn, laten we ze castreren als ze tien weken oud zijn, en als ze twaalf weken zijn worden ze een tweede keer ingeënt. Met dertien weken zijn ze dan gecastreerd, gechipt, ingeënt en ontwormd en heeft zowel het asiel als de nieuwe eigenaar er geen omkijken meer naar!

Langer in het asiel houden
Dierenasielen vinden het misschien lastig om een kitten tot dertien weken te houden en in die tijd ervoor te zorgen tot het gecastreerd is. Ze moeten de dieren langer in huis houden dan ze gewend zijn te doen. Daar staat tegenover dat ze veel minder werk hebben in het nakijken en controleren of de eenmaal geplaatste dieren wel gecastreerd zijn, zoals afgesproken werd met de nieuwe eigenaar. En omdat de kittens compleet ingeënt en medisch gecontroleerd de deur uit gaan, is er ook minder medische nazorg nodig. Op de lange termijn is er het voordeel dat er minder katten in het asiel komen, omdat er minder katten zijn die nakomelingen krijgen.

Minimale eisen
Castreren kan al heel vroeg, en dat gaat heel goed. Uiteraard hebben we wel wat eisen waaraan het kitten moet voldoen. Hij moet minimaal een kilo wegen, tien weken zijn of ouder, en gezond zijn. Een kitten dat diarree heeft bijvoorbeeld castreer je pas als hij weer beter is. Soms gebeurt het dat iemand geen kitten wil dat gecastreerd is. Ze willen zelf het moment bepalen, of denken dat een kater eerst moet gaan sproeien voor hij gecastreerd kan worden. Dan zijn ze bij ons asiel niet aan het goede adres.

Gastgezinnen overtuigen
Toen wij als asiel met vroegcastratie zijn begonnen moest ik de gastgezinnen er van overtuigen dat het gemakkelijk kan. Onze dierenarts was toen nog maar net begonnen, en was als de dood dat er iets mis zou gaan. Ik heb haar laten bellen met een dierenarts in Amsterdam die al veel kittens castreerde, met name over hoe de narcose aangepast moest worden aan kittens. Nu gaat het haar net zo makkelijk af als het castreren van volwassen katten.

Fijner voor het dier
Voor de dieren is het vroegcastreren veel prettiger dan op latere leeftijd gecastreerd worden. Wanneer kittens ’s middags worden geholpen, rennen ze ‘s avonds alweer door het huis, en spelen ze alsof er niets gebeurd is! Het verschil heb ik zelf mooi kunnen zien toen een moederpoes en haar kittens op dezelfde dag gecastreerd werden. Moederpoes was als eerste aan de beurt, de kittens daarna. Toen ik ze ophaalde was de moederpoes nog helemaal suf, terwijl de kittens rechtop zaten en al heerlijk met elkaar aan het sodemieteren waren. Dat was zo’n groot verschil.

Stress voor volwassen katten
Voor volwassen katten is het zwaarder om te herstellen van de ingreep en komt er ook nog de stress van het uit de groep gehaald worden bij, want vaak zijn er al meer katten in huis. De geopereerde kat komt terug, ruikt naar een vreemde omgeving, de thuisblijvers ruiken een heel andere kat, en worden hierdoor ook gestrest. Al met al is het veel relaxter voor de kat om als kitten al geopereerd te worden.

Enthousiast
De gastgezinnen waren trouwens na de eerste keer erg enthousiast. De kittens gaan gezellig met de andere kittens uit het nest in een mandje naar de dierenarts, zo hebben ze geen stress. Dit in tegenstelling tot de volwassen katten, die onderweg en bij de dierenarts met grote pupillen bang in elkaar gedoken in hun mandje zitten. De kittens mogen/moeten tot twee uur voor de operatie nog eten, dat is belangrijk om het suikergehalte in het bloed op peil te houden. Een volwassen kat mag langer van te voren niet eten. Dan worden ze een voor een uit het mandje gehaald en geopereerd, en daarna weer teruggezet, bij elkaar, in een couveuse. Na een half uur worden ze wakker, zien ze elkaar meteen weer, en is het allemaal weer klaar. Die zelfde avond spelen ze weer alsof er niets aan de hand is.

Vroegcastratie moet de norm worden
Wat ik heel graag zou willen, is dat dierenartsen hun klanten anders zouden in formeren. Veel dierenartsen hebben nog het ouderwetse standpunt dat een kater eerst moet sproeien voor je hem castreert, of dat een kat  minimaal zeven á acht maanden oud moet zijn voor het kan, omdat het dier anders niet goed groeit. Maar wanneer je zo lang wacht, ben je te laat! Katten zijn dan vaak al geslachtsrijp. Er zijn altijd weer katten van die leeftijd die weglopen of verdwalen, en zich vervolgens kunnen voortplanten met meer zwerfkatten tot gevolg. Met vroegcastratie is veel dierenleed op te lossen, en het is even veilig als castratie op de traditioneel geadviseerde leeftijd.

Universiteit en Dierenbescherming
Of op de universiteit in Utrecht aandacht aan vroegcastratie wordt besteed, weet ik niet. De KNMvD, de beroepsvereniging voor Nederlandse dierenartsen, heeft als standpunt dat het aanvaardbaar is zwerfkatten en asielkatten al op zeer jonge leeftijd (zes tot acht weken) te neutraliseren om het kattenoverschot in te perken. Van de universiteit van Gent, waar de Belgische dierenartsen worden opgeleid, weet ik dat het aan de orde komt. Waarom de Dierenbescherming er niets mee doet is voor mij een raadsel.

Voordelen voor het asiel
Vroegcastratie heeft voor eigenlijk iedereen veel voordelen:

  • Dierenasielen hebben veel minder administratief werk om bij te houden of geplaatste dieren wel gecastreerd worden.
  • Dierenasielen leveren een echte bijdrage aan het oplossen van het zwerfkattenprobleem. Wanneer een kat wegloopt krijgt hij zeker geen nakomelingen.
  • Kittens worden met dertien weken, goed medisch nagekeken, afgeleverd. Dus is er minder medische nazorg nodig.

Voordelen voor de katteneigenaar

  • Katteneigenaren krijgen van een asiel een gezond en goed nagekeken kitten mee, waar ze in principe pas na een jaar weer mee bij de dierenarts worden verwacht voor de entingen.

Voordelen voor de kat

  • Katten hebben minder stress en minder ongemak wanner ze vroeg gecastreerd worden
  • Katers zullen minder gaan zwerven en daardoor minder snel ziektes oplopen door vechten of aangereden worden!

Omschakelen voor dierenartsen
Voor veel dierenartsen zal het even omschakelen zijn, maar wanneer je een paar keer een kitten hebt gecastreerd zal handigheid hierin ook snel genoeg komen. Ik  ga ervan uit dat dierenartsen voor hun beroep hebben gekozen omdat ze iets om dieren geven en leed willen voorkomen. Niet om dierenleed mee in stand te houden! Dierenartsen en dierenasielen moeten het goede voorbeeld geven!

Niet zielig
Veel mensen vinden het (omdat ze niet beter geďnformeerd zijn) zielig, een kitten jong castreren. Maar duizenden kittens en katten in dierenasielen, of duizenden katten die in moeilijke omstandigheden op straat wonen, kittens die sterven omdat ze geen zorg hebben en krijgen omdat ze op straat worden geboren, is dat niet zielig? Met vroegcastratie kun je iets aan dit probleem doen!
Meer informatie: Op de website van de Feline Welfare Foundation vindt u informatie over vroegcastratie. www.fwf.nu > welfare > gezondheid

Bron: Majesteit Nr. 85 oktober – november 2012

To top