U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqSchoon
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Schoonmaaktips sproei - en/of urineplekken

Allereerst is het van belang dat u uw dierenarts consulteert om te achterhalen of het plas probleem een medische oorzaak heeft.

Ten tweede: Schakel zo snel als mogelijk een gedragstherapeut in. Het is beter niet te lang zelf te experimenteren, omdat het risico op gewoontevorming erg groot is. Onzindelijkheid is bijna altijd op te lossen m.b.v. gedragstherapie, uit huis plaatsen is dus niet nodig.

Katten plassen vaak op dezelfde plek(ken). Dit komt doordat de reeds aanwezige urinegeur hen daar naartoe lokt. Om te voorkomen dat u vaste ongewenste plasplekken in huis krijgt, is het zaak om met een juist schoonmaakmiddel te reinigen. Onderstaande tips helpen u op weg:

Vermijd absoluut ammoniak - of chloorhoudende middelen. Deze geuren nodigen de kat uit om weer over deze lucht heen te plassenen werken en werden dus averechts.

Voor het goed reinigen van plasplekken is het belangrijk 2 handelingen te verrichten:

1. Reinig met soda, groene (of bruine) zeep of Biotex (of een ander biologisch waspoeder). Afspoelen met koud schoon water en goed drogen.

2. Besproei de plek daarna met een 70 % alcoholoplossing (verkrijgbaar bij drogist en apotheek) middels een plantenspuit. Eventueel inwrijven met een doek. Goed drogen vr de kat er weer bij mag. Doet u niet beide handelingen dan bestaat de kans dat uw kat opnieuw op deze plek gaat plassen.

Gebruik in gn geval schoonmaakmiddelen met ammoniak of chloor!

Het is raadzaam de schoonmaakmiddelen vooraf te testen op het te reinigen materiaal, om eventuele beschadigingen te voorkomen.

Soms helpt het om de kat een week lang uit logeren te doen. Maak ondertussen uw huis van onder tot boven schoon (niet met ammoniak of chloor) en hoop dat de kat zijn gewoonte doorbroken is door deze week op een ander adres. Deze methode lukt soms bij katten die ooit om een speciale reden zijn gaan plassen en daarna uit gewoonte door zijn gegaan.

U kunt ook proberen de plaatsen waar de kat plast onaantrekkelijk te maken met aluminiumfolie.

Soms helpt het om de kat 's nachts en tijdens uw afwezigheid op te sluiten in een eigen kamertje, met een lekker lig plekje, eten en drinken, een schone bak, krabpaal en speeltjes. Het moet wel leuk zijn voor de kat zodat deze geen hekel krijgt aan deze plek.

U krijgt van ons geen p(l)as klaar antwoord. U, als katten personeel, weet het beste welke tips u het best kunt uitproberen. Het straffen van de kat heeft echter absoluut gn zin, evenmin als de kat met de neus door de urine halen.

In sommige gevallen wil het ook na heel lang en intensief gexperimenteer niet lukken om de kat zindelijk te krijgen.

Wanneer u vindt dat de toestand niet houdbaar is, blijft er maar n goede oplossing over: u zult een ander huis moeten zoeken voor uw kat.

Het kan enige tijd vergen voordat u zo'n nieuw thuis gevonden heeft. Wanneer u echter dit "ideale" thuis gevonden heeft, dan garanderen wij u dat de ervaring leert, dat in 9 van de 10 van deze gevallen de plas problemen niet meer terugkeren.

To top