U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqMiauwen
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Waarom katten ís nachts miauwen

Katten kunnen heel vindingrijk zijn in het vinden van manieren om aandacht te trekken. Ze willen aandacht, je hebt geen tijd, vervolgens lopen ze naar de bank en gaan daar uitgebreid de nagels aanscherpen tot je reageert.

Je zit de krant te lezen, ze wandelen over de krant en gaan pontificaal met hun bevallige achterste op de pagina zitten die je net zat te lezen. Je ligt te slapen en ze gaan met hun pootje tegen je wang tikken of springen met hun volle gewicht boven op je!

Het wordt allemaal door katten regelmatig ingezet om de aandacht te trekken. Maar de meest effectieve manier om de aandacht te trekken is ongetwijfeld het doordringende, langdurig aanhoudende miauwen dat sommige katten ís nachts doen.

Wat de reden kan zijn dat de kat ís nachts gaat miauwen
Naast aandacht trekken, verveling en angst om alleen te zijn kunnen er ook medische oorzaken zijn, zoals dementie en ziektes die er voor zorgen dat de kat zich niet goed voelt.  Ga dus eerst met je kat bij een dierenarts langs om te laten controleren of je kat lichamelijk wel in orde is.

Is er geen medische oorzaak, dan is de kans groot dat je met aangeleerd gedrag te maken hebt, dat wil zeggen: de kat heeft geleerd dat het miauwen hem wat oplevert. Dat kan een bakje voer zijn, het openen van de deur, de kat roepen, de kat aaien, maar ook tegen hem schreeuwen en hem wegjagen zijn vormen van aandacht en in de ogen van de kat dus beloningen voor zijn gedrag.

Maar waarom beginnen katten Łberhaupt met dat miauwen?
Katten voelen zich ís nachts kwetsbaarder dan overdag. O.a. door de afwezigheid van de eigenaar en door de stilte in huis en buiten worden allerlei geluiden opeens hoorbaar die er overdag niet zijn. Daarom zie je dit gedrag ook minder bij katten die in de slaapkamer mogen ís nachts en bij katten die kattenvriendjes in huis hebben, met wie ze samen slapen.

Katten kunnen ook overdag te weinig te doen hebben. Als een kat niet naar buiten kan overdag en de hele dag ligt te slapen, dan zal hij vinden dat het ís nachts de hoogste tijd is voor actie in huis. Verveling is in dat geval de oorzaak.

Wat kun je nou doen om dit miauwen ís nachts te voorkomen en te verhelpen?
Negeren
van het ongewenste gedrag is als het gedrag nog niet zo lang bestaat heel effectief. Als de kat miauwt, geef hem dan geen aandacht, dus niet tegen hem praten, niets roepen, niet eens geŽrgerd zuchten, maar net doen of hij er niet is. Dit geldt als je in de slaapkamer bent, maar ook voor het uit de slaapkamer komen ís morgens.

Zit de kat voor de deur te miauwen, als je de slaapkamer uitkomt, loop dan eerst door zonder hem aan te kijken om iets anders te gaan doen en geef de kat daarna pas aandacht.

Realiseer je dat deze methode alleen werkt als je nooit reageert. Reageer je af en toe wel dan zal het gedrag juist nog hardnekkiger worden.

Vertoont de kat dit gedrag al langere tijd en helpt ook het negeren in combinatie met de andere maatregelen om te zorgen dat de kat ís nachts beter doorslaapt niet dan wordt het tijd om hulp van een professional oftewel een kattengedragstherapeut in te roepen.

Nog even op een rijtje wat je wel en niet moet doen:
Wel doen:
- Ervoor zorgen dat je kat zich niet verveelt: speel regelmatig met de kat.
Vooral speeltjes die voortgetrokken worden over de grond, vallen vaak erg in de smaak.
- Geef je kat voldoende ruimte en uitdagingen. Als je kat alleen is en nog jong, is het meestal een goed idee er een tweede kat bij te nemen.
- Belonen van het gewenste gedrag: geef de kat overdag voldoende aandacht, vooral als deze niet om aandacht vraagt door middel van miauwen. Die beloning kan van alles zijn wat je kat leuk vindt, even spelen, wat lekkers, aaien enz.

Niet doen:
- Het ongewenste gedrag belonen: voer of een andere traktatie of aandacht geven als de kat staat te miauwen.
- Bestraffen van de kat of schreeuwen tegen de kat. Straf je kat niet als hij miauwt, ook dit is een vorm van aandacht en zal het gedrag alleen maar in stand houden.

Andere zaken om rekening mee te houden:
Bepaalde rassen, zoals Siamezen, gebruiken hun stem veel meer dan de gemiddelde kat en kunnen daarnaast ook nog slecht tegen alleen zijn. Deze katten zonder gezelschap van een kattenvriendje houden en uit de slaapkamer willen houden is vragen om problemen.

Katten kunnen een rouwperiode hebben als ze een dier of mens waarmee ze een hechte band hadden verliezen. Het kan zijn dat ze daardoor ook meer gaan miauwen. Het beste dat je kunt doen in zoín periode is extra geduld met je kat hebben, zoveel mogelijk dingen op dezelfde manier blijven doen, maar overdag de kat wat extra aandacht te geven. Hou je daarnaast wel aan de bovenstaande richtlijnen wat wel en niet te doen.

Ook verhuizing naar een nieuw huis, een nieuwe eigenaar, een huisdier erbij of een persoon die uit huis vertrokken is kan er voor zorgen dat de kat opeens ander gedrag gaat vertonen, waaronder ís nachts miauwen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de kat die een rouwperiode heeft. Katten hebben nu eenmaal veel moeite met veranderingen.

© Maggie Ruitenberg, kattengedragsdeskundige www.kattengedrag.com

Bron: Pets Place

To top