U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqKattenland
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Nederland Kattenland

We hebben een kattenprobleem in Nederland; de Dierenbescherming vangt jaarlijks 35.000 van deze geliefde huisdieren op. Een kleine vijfduizend (14%) daarvan keert terug naar zijn eigenaar. Het aantal opgevangen honden ligt rond de 7.500 per jaar, waarvan er meer dan 5.500 (75%) worden herenigd met hun baasje. Deze cijfers spreken boekdelen. Het verschil tussen honden en katten: het grootste deel van de honden is gechipt, de meeste katten zijn dat niet. De overheid moet dan ook zo snel mogelijk ook voor katten een verplicht identificatie- en registratiesysteem invoeren.

Het minste wat er op korte termijn moet gebeuren is dat de overheid met een plan van aanpak komt om de kattenproblematiek op te lossen. De 53 opvangcentra van de Dierenbescherming staat het water na aan de lippen vanwege de recessie, waardoor de instroom van deze grote aantallen katten onbeheersbaar begint te worden; maatregelen zijn echt nodig, en snel! Ondanks al onze inspanningen om katten in de opvang te promoten, ondanks campagnes om te voorkomen dat dieren in de opvang belanden, is het aantal katten in de centra de afgelopen jaren gestaag blijven stijgen.

Nodeloos de kogel
Behalve de overheid moeten ook katteneigenaren hun verantwoording nemen. Dat kunnen zij doen door hun kat onvruchtbaar te laten maken. Er zijn meer dan drie miljoen katten in Nederland; gezien het aantal verwilderde katten en het aantal dat jaarlijks dakloos raakt – in totaal waarschijnlijk een kleine 100.000 – is dat meer dan genoeg. Zelfs kittens raak je in het voorjaar en in de zomer dan ook aan de straatstenen niet meer kwijt. Hoeveel dieren er jaarlijks worden gedumpt is niet bekend, maar de indruk is dat steeds meer nestjes in een doos aan de poort van een asiel of in het bos worden achtergelaten.

Een groot aantal van deze dieren verwilderd: de Dierenbescherming vangt jaarlijks ongeveer 6.000 van deze katten, waarna zij worden gesteriliseerd en teruggeplaatst. In de bebouwde kom is deze methode de enige waarmee het probleem van de verwilderde katten structureel wordt aangepakt; in veel buitengebieden worden jaarlijks echter duizenden verwilderde katten gedood door jagers gedood die speciale ontheffing hebben gekregen om die lugubere daad te verrichten. Door deze schandelijke praktijk krijgt elk jaar ook een onbekend aantal huiskatten volkomen nodeloos de kogel.
 
EenVandaag
De Dierenbescherming doet alles wat in haar macht ligt om de problematiek van het kattenoverschot het hoofd te bieden. Zo staat deze week in het teken van de promotie van onze website Ik Zoek Baas en zetten we gastgezinnen in om kittens van zwerfkatten en verwilderde katten klaar te stomen voor het leven in een huiselijke omgeving. Om het juiste gezin voor de dieren te vinden, en het juiste dier voor een geďnteresseerd gezin, ontwikkelen wij het programma Meet Your Match, waarmee wij zorgvuldig kunnen bepalen of het karakter van een dier past bij de thuissituatie van het gezin.

In de actualiteitenrubriek EenVandaag roep ik vandaag op tot een maatschappelijk debat om de Nederlandse kattenproblematiek te bespreken. Behalve over de noodzaak van een identificatiesysteem en de verantwoordelijkheid van de consument, wil ik dat dat ook gaat over gemeenten, die aan hun verplichting moeten gaan voldoen om opvangcentra te compenseren voor de kosten van opvang, zorg en socialisatie van dakloze katten; let wel, ik heb het over wettelijke verplichtingen waaraan momenteel niet wordt voldaan en die nodig zijn om de opvangcentra het hoofd boven water te laten houden.

Postbus 51-campagne
Met het oog op de naderende verkiezingen zie ik nieuw perspectief om deze problematiek op de politieke agenda te krijgen. Wij willen dat de verschillende partijen de noodzaak gaan inzien van een plan van aanpak. Om dat vorm te geven, kan de overheid zoals altijd een beroep doen op de kennis en expertise van de Dierenbescherming. Dames en heren politici, de nood is hoog! Laten we beginnen met een Postbus 51-campagne die katteneigenaren doet inzien dat het onacceptabel is om de maatschappij nog langer te belasten met nakomelingen van hun huisdier.

Frank Dales,
Algemeen directeur Dierenbescherming.

Bron: http://www.dierenbescherming.nl/actueel-weblog/3009

To top