U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqGezelschapsdierenbel
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Verantwoordelijkheid afschuiven

1 op 2 sterft

Twee weken geleden werd een lieve poes, hoogzwanger bij de Kattenbescherming gebracht. Zij zou al weken rondzwerven in Pijnacker en was broodmager.

Zij bleek een chip te hebben, en na enig speurwerk bleek zij in Pijnacker te horen. We belde blij en opgelucht met de eigenaresse van het poesje en verwachtte dezelfde blijdschap bij de eigenaar.

Het tegendeel gebeurde: mevrouw was woest, zij wilde haar kat niet meer, zij had de kat op straat gezet en "bij de Kattenbescherming moesten ze maar doen wat zij vonden dat nodig was"

Inmiddels is "Zwartje" bevallen van 4 kittens en hadden wij er ineens 5 opvang katten bij. Zwartje zal over 10 weken gesteriliseerd worden. Voor haar en de kittens zullen we nieuwe huisjes zoeken.

Wij vragen ons af hoe het komt dat iemand zomaar zijn kat dumpt. Een mens heeft toch verantwoordelijkheid ten opzichte van de door hemzelf aangeschafte kat? Een simpel oplossing zou zijn: maak chippen verplicht, ook voor katten.

Als iemand zijn auto verkeerd parkeert heeft deze persoon meteen een boete aan zijn broek. Wanneer een mens zijn kat niet naar behoren verzorgt, en dumpt in het bos of in de stad, is het (nu nog) onmogelijk deze persoon juridisch aan te pakken!?

Dierenverzamelaars
Ook bestaan er mensen die katten "verzamelen". Dit klinkt vreemd, maar is maar al te waar. In Den Haag, net als in alle grote steden, bestaan vele huishoudens waar grote groepen katten (meer dan 20) leven en wonen in kleine huizen.

Deze katten zijn impulsief "verzameld" uit kattenliefde: een magere zwerfkat op straat of een gedumpt kitten. De kosten van een grote groep katten zijn niet op te brengen, de katten worden niet gent en gecastreerd/steriliseert, en bij ziekte van de kat is er geen geld om naar de dierenarts te gaan.

De liefde voor de kat is ruim aanwezig maar realiteitszin ontbreekt. Katten hebben zorg nodig, zeker als ze ziek zijn en dat kost nu eenmaal geld. Er worden ook steeds kittens geboren en een deel van de kittens gaat zwerven en verwilderen in de stad. Er wordt gepaard in het wild, en de cirkel is rond, kittens worden geboren, wel vier nestjes per jaar van n moederkat.

Overlast, ziekten en parasieten
Op boerderijen zijn katten nuttig, omdat ze jagen op schadelijke dieren zoals ratten, vliegen en muizen. De boer wil wel gebruik maken van het nut van de kat, maar de katten worden, op een enkele uitzondering na, nooit gecastreerd/gesteriliseerd. Men is niet bereid kosten te maken voor katten, waar er toch genoeg van zijn.

De groep katten groeit en wordt te groot. Een deel van de katten gaat zwerven en komt in de stad of in de vrije natuur terecht waar weer kittens in het wild worden geboren. Naast overlast in de vorm van nachtelijk gekrijs, kapotte vuilniszakken en poep in de tuin kunnen alle katten ziekten verspreiden, bijvoorbeeld: toxoplasmose, teken besmet met Lyme, wormen en vlooien.

Problemen die door de mens veroorzaakt worden, dienen ook door de mens opgelost te worden.

Wilt u Kattenbescherming Nederland financieel steunen, dan is uw donatie van harte welkom!! Giro: 118 16 54 of Rabobank 1155 33 680 ten name van Kattenbescherming te Delfgauw

To top