U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqGezelschapsdierenbel
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Gezelschapsdierenbelasting i.p.v. hondenbelasting

Controle op verplichtingen uit het huidige Honden- en Kattenbesluit (HKB) is moeilijk, doordat nu een deel van burgers hun katten (deels) niet identificeert en registreert. Voorstel van Kattenbescherming Nederland: Gezelschapsdierenbelasting i.p.v. Hondenbelasting.

Elke houder van een vruchtbaar en on-gechipt dier (honden, katten, knaagdieren, vogels) moet gezelschapsdierenbelasting betalen.

Zodra een dieren eigenaar, fokker of handelaar het dier onvruchtbaar heeft laten maken en als bewijs daarvan het dier ook heeft laten chippen hoeft de eigenaar vanaf dat moment voor dat dier géén gezelschapsdierenbelasting meer te betalen.

De keuze is aan de eigenaar, fokker of handelaar. Makkelijk controleerbaar en hanteerbaar (Wetboek van Strafrecht, WvSr) want elk dier, wat niet gechipt is heeft dus géén eigenaar en mag in beslag worden genomen om vervolgens gechipt en onvruchtbaar te worden gemaakt waarna er een nieuw thuis voor dit dier zal worden gezocht.

De controle kan worden uitgevoerd door Algemene Plaatselijke Verordening (APV) controleurs van de gemeente. De APV controleurs, het in beslag nemen, chippen en onvruchtbaar maken kan betaald worden uit het “potje” gezelschapsdierenbelasting.

Daarbij zal (bijna) iedere dieren houder minder moeite hebben met het betalen van gezelschapsdierenbelasting omdat er geen onderscheid wordt gemaakt om welk dier het gaat.

Dus niet alleen de honden houder betaald maar iedereen met een huisdier.

De gemeente moet verder deze gezelschapsdierenbelasting ook rechtstreeks inzetten voor dierenasielen en opvangcentra.

Op deze manier is elke dieren eigenaar, fokker, handelaar verantwoordelijk voor het zwerfdieren probleem wat in de meeste gevallen ook door (ex)dieren eigenaren, fokkers en handelaren wordt veroorzaakt.

Eerst stap in deze is het verplicht stellen van het identificeren en registreren van alle gezelschapsdieren (honden, katten, knaagdieren, vogels)

Lees verder >>>

To top