U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqDiaree
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Diaree bij de kat

Er zijn talrijke oorzaken die uw kat darmproblemen kunnen bezorgen. Twee daarvan zijn een Tritrichomonas of Giardia infectie.

De oorsprong van diaree bij de kat is bij beide oorzaken onbekend. Diaree wordt vooral gezien in populaties waar meerdere katten in een omgeving gehouden worden zoals asiels en catteries of pension verblijven of van een boerderij komen maar ook bij eigenaren thuis die meerdere katten in huis hebben.

Vaak verlopen Tritrichomonas en Giardia infecties, bij gezonde dieren, zonder symptomen maar scheiden ze wel periodiek de besmettelijke parasieten uit. Echter bij katten met minder weerstand komt het wel tot ziekte verschijnselen. Jonge kittens en katten met een verminderde weerstand, bv door ziekte of stress, kunnen diarree door Tritrichomonas of Giardia oplopen.

Katten besmetten elkaar door onderling contact maar ook via verse ontlasting. Er is geen bewijs dat besmetting optreedt via andere diersoorten of via voer en/of waterbakjes.

Opvallend is dat de katten niet ziek zijn en niet vermageren ondanks dat de diarree heftig kan zijn. Soms zijn er periodes dat de diarree minder is maar het spontaan verdwijnen van diaree veroorzaakt door deze parasieten is nog nooit waargenomen.

Er zijn een aantal manieren waarop de parasiet gevonden kan worden. In verse ontlasting kunnen de parasieten onder de microscoop gezien worden maar is niet duidelijk zichtbaar om welke parasiet het gaat. Met behulp van een speciaal kweekmedium kunnen de Tritrichomonas parasieten gekweekt worden. Giardia niet kan groeien in een kweekmedium.

Omdat de ontlasting onder de microscoop supervers moet zijn en je ze ook kunt missen kan de Giardia parasiet het beste met behulp van Giardia snaptest aangetoond worden. Hiermee kunnen zowel levende als dode of uiteen gevallen trofozoieten of cysten aangetoond worden.

Bij diarree ten gevolge van Giardia kan er Metronidazol (Metrazol) of Fenbendazol (Panacur) gegeven worden. Er zijn Giardiastammen die niet gevoelig zijn voor Metronidazol en wel voor Fenbendazol en andersom.

De Tritrichomonas parasiet is ongevoelig voor Fenbendazol en Metronidazol. Ronidazol is wel effectief is tegen Tritrichomonas echter Ronidazol is niet geregistreerd voor de kat en er moet daarom voorzichtig mee worden omgegaan vanwege de mogelijke bijwerkingen.

Op de lange termijn is de prognose goed. Uiteindelijk zal de diaree overwonnen worden alhoewel dit gemiddeld negen maanden maar soms zelfs 2 jaar kan duren. Alle dieren in het gezin moeten behandeld worden!

Het gebruik van antibiotica hebben vaak wel enig effect op de ernst van de diarree maar het pakt niet het onderliggende probleem aan en het kan de duur van de uitscheiding van de parasiet verlengen. Ook komt de diarree vaak heviger terug na het stoppen van de behandeling met antibiotica.

De meeste ge´nfecteerde katten blijven nog maandenlang na het stoppen van de diarree kleine hoeveelheden parasieten uitscheiden. Het is verstandig om de achterhand van een kat met diarree te wassen om zo te voorkomen dat de kat zich herbesmet en/of andere katten besmet. Was als eigenaar je handen na contact met je kat. Reinig en desinfecteer de omgeving waar je dier leeft, dit is belangrijk om herbesmetting te voorkomen.

Het is niet bewezen maar wel aannemelijk dat beiden parasieten ook mensen kunnen infecteren.

De Tritrichomonas parasiet overleeft buiten de kat 30 minuten in de omgeving en sterft dan. Ze vormen geen cystes zoals wel het geval is bij Giardia. Deze cystes zorgen ervoor dat de omgeving maanden lang besmettelijk blijft, vooral in vochtige omstandigheden.

Soms blijft de diarree doorgaan ondanks dat beiden parasieten effectief bestreden zijn. Dan moet de diaree behandeld worden met hypoallergeen eten en verteringsverbeterende enzymen (Tryplase of Pancrex).

Er zijn vele oorzaken om diarree te krijgen en het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen zodat er een gerichte therapie gegeven kan worden.

Bij verstopping/obstipatie is een combinatie van laxeermiddelen gebruiken meestal het beste.
Cisaral stimuleert de bewegingen in de darm.
Bezopet maakt de ontlasting zachter.
Isogel maakt het volume van de ontlasting groter zodat de darm meer geprikkeld wordt.

Verwijderen van een deel van de dikke darm door middel van een operatie is meestal ook zeer effectief. De ontlasting krijgt dan de kans niet meer om zich op te hopen. Het is echter een zware operatie. Zelfs als er uitgebreid onderzoek wordt gedaan (met name naar nier- en hartfunctie) is er nog geen garantie dat een kat deze operatie aankan.

To top