U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqDement
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Een op tien katten wordt dement

Alzheimer mag dan de kwaal zijn waar de meeste oudere mensen van wakker liggen, ook in het dierenrijk doen zich steeds vaker vormen van dementie voor. Zo heeft maar liefst één op de tien katten in het Verenigd Koninkrijk daarmee te kampen. Dat meldt de 'Sunday Telegraph'.

Vaker verloren lopen
Dierenartsen signaleren al enige tijd dat veel katten dezelfde soort symptomen vertonen als oudere mensen en ook verward en ongelukkig rondlopen. Als gevolg van die hersenaandoening lopen ze ook vaker verloren omdat ze de weg naar huis niet kunnen vinden of trekken ze zich volledig terug in hun eigen wereld. De meeste eigenaars van zo'n kat reageren daar niet op omdat ze geen verband leggen tussen hun huisdier en dementie.

Helft getroffen
Uit onderzoek aan de universiteit van Edinburgh blijkt nu de omvang van dit probleem: ongeveer de helft van de katten van boven de 15 jaar lijdt aan 'gedragsproblemen die voortvloeien uit veroudering. Tussen de elf en 14 jaar gaat het om een kwart van de dieren.

Als we katten van alle leeftijdsgroepen onderzoeken, zal zo'n 10 procent door deze aandoening worden getroffen, dat betekent in dit land zo'n miljoen dieren", rekent onderzoeksleider Danielle Gunn-Moore voor. De reden voor die toename bij de dieren is dezelfde als bij mensen: het feit dat we allemaal steeds ouder worden.

Betere voeding
"Katten krijgen tegenwoordig veel betere voeding dan vroeger, gaan veel minder vaak buitenshuis op stap, wat altijd gevaren kan inhouden, ze worden meer gekoesterd en vaker medisch behandeld voor kwalen waarvoor ze tot voor kort werden afgemaakt. Dat is allemaal positief, maar de trieste keerzijde van de medaille is dat ze daardoor steeds vaker een leeftijd bereiken waarop ook zij af te rekenen krijgen met dementie."

Grootscheeps onderzoek
Dr. Gunn-Moore en haar ploeg zijn nu bezig met een nieuw, grootscheeps onderzoek om na te gaan welke factoren het Alzheimer-risico vergroten en hoe die het best kunnen worden voorkomen. Zo wil men nagaan welke rasssen de meeste kans lopen om dement te worden en hoe een verandering in 'lifestyle' en behandeling met andere vitaminen en medicamenten kunnen helpen.

Gehoopt wordt dat dit onderzoek zelfs nuttig kan zijn voor de behandeling van de miljoenen mensen die lijden aan dementie. (belga/svm)

Bron: hln.be/hln/nl/

Tip van Ellen Westenberg:
Graag wil ik jullie wat doorgeven betreffende dementie bij katten, in de hoop meerdere katten een betere oude dag te bezorgen!! Wij hebben zelf meerdere katten, waaronder een Perzische dame van 17 jaar. Ongeveer 4 jaar geleden begonnen bij haar gedragsveranderingen plaats te vinden. Heel hard miauwen, de "weg kwijt" lijken te zijn, opeens onzindelijk. Na lang zoeken en uitproberen kwamen we terecht bij Cholodin.
http://www.mvplabs.com/products--supplements.html

Het is een middel waar we bij verschillende katten (en honden) al zoveel goede ervaringen hebben, echt geweldig! De dosering luistert erg nauw. We zijn begonnen op 2x daags een 1/2 tablet. Afgelopen drie jaar was dat voldoende. Ze krijgt nu sinds een half jaar 2x daags 3/4 tablet.

Ze vertoont geen onrust, miauwt niet meer heel hard midden in de nacht, is zindelijk, alert, speelt en lekker actief! Op internet zijn meerdere gebruikerservaringen te vinden. Juist omdat het een steeds groter probleem wordt bij de ouder wordende katten misschien iets om onder de aandacht te brengen.
Met vriendelijke groet,
Ellen Westenberg

To top