U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqCastreren
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Registreren en castreren

Hoe lief en trouw uw kat ook is, het blijft een dier. De kans dat ze plotseling niet meer thuiskomt, blijft bestaan. Veel katten dragen om hun nek een kokertje met daarin naam en adres. Zo' n kokertje wil echter wel eens los raken. Een andere mogelijkheid is een oortatoeage. Hoewel dit niet wettelijk verplicht is, zijn asielkatten doorgaans voorzien van een identificatie (chip of tatoeage) en registratie bij een centrale databank. Dit nummer staat vermeld in het paspoort of in het inentingsboekje.

Chippen heeft voorkeur
De Dierenbescherming is voorstander van de microchip. Deze chip, zo groot als een rijstkorrel, wordt met een injectienaald onder de huid ingebracht en bevat het unieke  registratienummer. Het dier heeft er geen last van en kan de chip nooit verliezen. De kosten voor het inbrengen van de chip bedragen ongeveer € 27,50. Dit is exclusief het consult.

Raakt u uw kat kwijt, informeer dan altijd bij de politie en het dichtstbijzijnde asiel. Een gevonden huisdier wordt over het algemeen naar het asiel gebracht. Ook kunt u zich wenden tot Stichting Amivedi, telefoon 0900-2648334. Bij deze Stichting zijn vele vrijwilligers actief om eigenaren en hun zoekgeraakte dieren zo snel mogelijk te herenigen.

Maak uw kat onvruchtbaar
Katten zijn enorm vruchtbaar. Als er niet zou worden ingegrepen, waren er binnen een paar jaar meer katten dan mensen in Nederland. Dat zou voor de mensen noch voor de katten een goede zaak zijn.

Per jaar worden er circa 45.000 katten bij asielen aangeboden. Het is dan ook een constante strijd deze dieren weer te plaatsen. Om het kattenoverschot zo veel mogelijk te beperken is het onvruchtbaar maken de enige oplossing. Want hoewel de Dierenbescherming tegen ingrepen bij dieren is, vindt zij dat het aantal katten in Nederland niet ongebreideld kan groeien. Vooral omdat veel 'ongewenste' katten in het wild verdwijnen en deze dieren voor veel overlast zorgen. Met alle gevolgen van dien.

Om het probleem bij de wortel aan te pakken moeten juist de huiskatten onvruchtbaar worden gemaakt.

Het onvruchtbaar maken van uw poes kost te minste € 85,- en van uw kater € 40,- (prijzen variëren per dierenarts). Dit lijkt duur, maar valt reuze mee als u bedenkt dat een kat ruim tien jaar oud kan worden en u zich hiermee een hoop ongemak bespaart. Want waar laat u twee keer per jaar een nest kittens? En een gecastreerde kater geeft 's nachts geen jankconcerten meer en zal minder geneigd zijn z'n geur te verspreiden.

Bron: http://www.dierenbescherming.nl/content.php?gid=5&pid=2&sid=4

To top