U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqCastreren of niet?
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Castreren of niet?

door Sylvie Vencken

Over drie weken mag ik eindelijk mijn kitten ophalen bij de fokker, hij is dan precies twaalf weken oud. Ik heb me de afgelopen tijd flink verdiept in alles wat met katten te maken heeft. Overal lees ik dat katers zo met een maand of tien al gecastreerd kunnen worden. Maar eigenlijk wil ik mijn katertje helemaal 'heel' houden... Is dat verstandig
ANTWOORD
Op de vraag of het verstandig is om een kater niet te laten castreren, kan ik eigenlijk geen duidelijk antwoord op geven. Als een kater niet gecastreerd wordt, blijft hij een aantal 'eigenschappen' houden (waar ik zo op terug zal komen), die niet iedereen even prettig vindt. Maar andere kattenbezitters hebben daar helemaal geen probleem mee.

Vaak zie je dat katers die niet gecastreerd worden, veel verder van huis gaan dan katertjes die wl gecastreerd zijn. Met andere woorden: het territorium van ongecastreerde katers is vele malen groter dan het gebied dat een gecastreerde kater als eigen beschouwt.

Hierdoor is het risico dat een ongecastreerde kater een andere (ongecastreerde) kater tegenkomt veel groter. Vaak heeft een dergelijke ontmoeting een vechtpartij tot gevolg. Ongecastreerde katers zijn dan ook vaak bezoekers van dierenartsen, omdat ze regelmatig abcessen en andere nare verwondingen over kunnen houden aan die gevechten.

Ongecastreerde katers markeren hun territorium ook door middel van sproeien. Dit is voor vele mensen een bijzonder onaangename geur! De meeste katteneigenaren willen deze geur dan ook beslist niet in huis... Sproeien kan overigens bij alle katten voorkomen, mannetjes n vrouwtjes. Dit kan ook een ander gedragsprobleem zijn.

Tenslotte zie je vaak dat katers die gecastreerd zijn veel minder de behoefte hebben om hun hormonen te volgen, waardoor ze liever en aanhankelijk worden. Veel katten worden zelfs speelser en blijven graag in de nabijheid van hun baasjes. De keus is dus aan u.

Als u in een dunbevolkt gedeelte van ons drukke landje woont dan hebt u misschien niet zoveel last van al het bovenstaande. Maar als u midden in een drukker gebied woont dan weet ik niet of u uw buren blij maakt met een kat die misschien gaat sproeien en vechten...

Bron: Kattenmanieren 3.2008

To top