U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqCastratie
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Pro en contra: vroege castratie / sterilisatie

Wanneer moet ik mijn kat laten castreren / steriliseren? Dit is een van de meeste gehoorde vragen van mensen die jonge katjes hebben. Het antwoord verdeelt de dierenwereld en ook de dierenartsen zijn het hier nog niet over eens.

Het is nog maar een kwestie van tijd tot er in verschillende Europese landen verplichte castratie /sterilisatie van loslopende katten wordt ingevoerd, welk er in Duitsland bijvoorbeeld al in veel steden en gemeenten is.

Bij binnenkatten is castratie / sterilisatie al vrij algemeen omdat de poes anders constant krols dreigt te worden en de kater zijn stinkende geurvlaggen overal achterlaat. Het antwoord op de vraag wanneer de kat kan worden gecastreerd / steriliseert is echter omstreden.

In de VS worden de meeste katten al voor de vierde levensmaand gecastreerd / steriliseert. Veel kattenbeschermende organisaties hebben deze leeftijdsindicatie overgenomen en goede ervaring met vroege castratie / sterilisatie opgedaan.

Ook onder de dierenartsen zijn er voorstanders want de ingreep is veel gemakkelijker en minder risicovol omdat de geslachtsorganen nog niet volledig zijn ontwikkeld. En bij vroege castratie / sterilisatie is het gevaar op overgewicht geringer dan bij dieren die bij hun castratie / sterilisatie al geslachtsrijp zijn.

Toch zijn er ook sceptici en tegenargumenten. De ontwikkeling van een zoogdier is pas met het begin van de geslachtsrijpheid afgesloten. Het hormoonsysteem, dat niet alleen voor de voortplanting verantwoordelijk is werkt optimaal, de groei wordt vertraagd. Door de vroege castratie / sterilisatie blijven de katten ‘eeuwige kinderen’. Een aantal gedragingen van volwassen katten breekt bij de kittens niet of slechts in een afgezwakte vorm door.

De vroeg castraten groeien uiterlijk gewoon verder. De lichamen worden groter waardoor de koppen kleiner lijken. De vacht blijft vaak zoals bij een jong katje zacht en wollig. In plaats van de normale vachtwisseling vindt er vaak een soort ‘jeugdrui’ plaats waarbij de haren in bosjes uitvallen en de aangroeiende haren wollig zacht zijn. De baasjes van vroeg castraten vinden dat niet erg. Door de ronde kleine kop lijken de katten duidelijk meer op baby’s. De wollige vacht voelt bij het aaien lekker zacht aan en het ‘onrijpe’ katje dat altijd in een bui is om te spelen en liefst constant wil worden geaaid, voldoet mooi aan de verwachtingen van veel mensen.

Op het moment zijn er nog te weinig langlopende onderzoeken over de gevolgen van vroegtijdige castratie / sterilisatie, maar de eerste ervaringen lijken de voorstanders alvast een voorsprong te geven. Het verschil tussen gecastreerde / gesteriliseerde en niet- gecastreerde / gesteriliseerde katten is groot, maar het tijdstip waarop castratie / sterilisatie plaatsvindt, lijkt geen grote rol te spelen.

Wat echter vaak een doorslaggevend argument is, is dat vroeg castratie / sterilisatie het beste middel is om het enorme aantal katten te voorkomen dat in asiels en op straat terechtkomt.

Want laten we eerlijk zijn: dat probleem wordt steeds groter en wat doen we er nu aan?

Bron: HART VOOR DIEREN Nr. 6 - juni 2012

To top