U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqBurenruzie
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Hoe voorkom ik dat mijn buren last hebben van mijn kat?

Voor de dierenvrienden onder ons is het misschien onbegrijpelijk dat er ook mensen leven die absoluut niks van katten moeten weten. In dit verhaal richten we ons enkel op 'katten' omdat die de gewoonte en drang hebben hun territorium niet tot 'eigen huis/tuin' te beperken, en vaak genoeg ook bij buren op bezoek gaan.

Wat al even vaak het begin kan zijn van hoogoplopende burenruzies waarbij uiteindelijk altijd het dier de pineut is, voor iets waar het zelf niets kan aan veranderen: het volgen van zijn aard.

En toch als we even onze dierenliefde proberen aan de kant te schuiven zal iedereen moeten toegeven dat het op zijn minst ergerlijk is voor die mensen die met evenveel liefde een bloementuin, een vijver met (dure) koi's, of een flink voetbal gazonnetje wensen te (onder)houden om daar putten makende, vissen graaiende en drollen producerende katten in terecht te zien komen.

"Onbegrip": meestal een medaille met twee kanten
Vaak is het onbegrip niet iets wat maar van één kant komt, beide buren zetten dan meestal hun hakken in het zand, doen de oogkleppen op, blijven stoïcijns doof voor de argumenten en verzuchtingen van de tegenpartij en voor men het weet leven beide kampen op voet van oorlog... met het dier in het midden als ongewilde speelbal.

In de loop der jaren hebben we een heel arsenaal van "oplossingen" zien langskomen, gaande van de meest onzinnige tot het meest waanzinnige tot ronduit praktijken die niks anders dan het label "dierenmishandeling" kunnen toegediend krijgen.

Daarom dit (uitgebreide) artikel: een poging (hoewel we ons geen illusies maken dat we echt iedereen zullen kunnen overtuigen) om beide kampen misschien iets dichter bij mekaar te brengen, en de smeulende onvrede van een beginnende burenruzie nog bijtijds te laten bekoelen vooraleer de hakken al te diep in het zand zitten.

Wees voorzichtig met wat je plant in je tuin, het kan uitnodigend werken
Sommige planten bezitten de eigenschap om katten aan te trekken dan wel af te stoten, het ligt voor de hand dat tuinliefhebbers die 'magneten' beter vermijden, en misschien kunnen de kattenhouders ergens in een hoekje van de eigen tuin net wel zo'n plekje aanleggen voor de poes.

Katten houden van:
• In de handel is een hybride plant beschikbaar, gekend als "kattenmunt" of "kattenkruid" ("catminth": Nepeta ssp. x Faassenii ssp.). Deze plant lijkt een onweerstaanbare aantrekkingskracht op katten te hebben. Ze kunnen er urenlang tegen aanwrijven en men vermoedt dat het voor de dieren als een drug is waardoor ze in een roes raken en alsmaar terugkeren.
• Wild kattenkruid (Nepeta cataria) zou in iets mindere mate, maar toch nog sterk genoeg, hetzelfde effect op katten kunnen hebben.
• Valeriaan (Valeriana officinalis) staat ook bekend als een typische geur waar katten van houden.

Katten hebben een hekel aan:
• Katten hebben doorgaans een grote hekel aan citroenlucht. Een paar citroenplanten (Melissa officinalis) op de door je buurpoezen bezochte plaats kunnen dus helpen.
• De scherpe en indringende geur van wijnruit (Ruta graveolens) is dan wel niet 100 % effectief, maar het zal toch aanzienlijk minder uitnodigend zijn voor katten om de tuin te bezoeken.
• Een tuin vol afrikaantjes (Tagetes patula ssp.) is niet alleen effetief tegen de kattenbezoeken, maar bovendien ook tegen tal van vervelende insecten zoals bijvoorbeeld het aaltje (Pratylenchus penetrans) waar aardbeienkwekers wel eens mee te kampen krijgen.
• De penetrante en typische geur van het boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) staat eveneens bekend om de katten weg te houden.

Voorkomen is altijd beter dan genezen
Het mag dan wel een oud gezegde zijn, het is ook hier weer van toepassing: de beste manier om burenruzies te vermijden is dan ook nog steeds er voor te zorgen dat je kat zich niet buiten de eigen tuin kan begeven.

Maar voor die situaties die nu eenmaal niet te vermijden zijn brengen we een opsomming van de vaakst gehouden "oplossingen", en onze persoonlijke commentaar middels de 4 categorieën die we er aan toekennen: de "aanraders", de categorie "baat het niet, dan schaadt het niet", de "afraders" (vaak omdat ze eenvoudig weg niet eens zullen helpen), en tot slot de ergste categorie die men zich maar kan voorstellen en gewoon onder "dierenmishandeling" valt (al dan niet uit onwetendheid, vandaar de nodige duiding erbij).

We beseffen maar al te goed dat vooral die laatste categorie sommige kattenliefhebbers zou kunnen storen: er zou ons kunnen verweten worden dat we "mensen op slechte ideeën" brengen, maar neem het gerust van ons aan: beter dat men het hier verneemt (en de gevolgen ervan ook (onder)kent) dan dat het ergens op een ander forum vol koi- of bloemenliefhebbers gebeurt waar we het niet zien... toch ? Want die tips hebben we ook "ergens" vandaan gehaald...

Aanrader... de binnenkat
Het meest voor de hand liggend, hoewel niet altijd uitvoerbaar, is natuurlijk: zorg dat je je katten binnen houdt. Hoe triestig je het ook mag vinden om poeslief op de vensterbank 'verdrietig' naar het zonovergoten gazonnetje achter je huis te zien kijken: die gedachte is echt enkel wat je er zelf van maakt! Bovendien is het aantal doodgereden binnenkatten beperkt tot dat ene exemplaar dat door het baasje in de eigen garage werd aangereden. Ook zal de kat minder snel last hebben van wormen, vlooien, teken... legio voordelen dus, niet alleen voor de buren.

Aanrader... de buitenkat op eigen terrein houden
Kies je als katteneigenaar er toch voor je kat buiten te laten, probeer deze dan zo goed mogelijk binnen de grenzen van de eigen tuin te houden. Er bestaan wel enkele middelen die hierbij van nut kunnen zijn. Het allerveiligst is natuurlijk om de hele tuin af te spannen zodat deze ontsnappingsbestendig wordt: hoge afsluitingen rondom en boven de tuin bijvoorbeeld een vogelnet spannen, zorg voor een opvallende kleur hierbij zodat onschuldige vogels niet per ongeluk erin verstrikt zouden raken. Een tuin die een open haag als afbakening heeft, kan eenvoudig afgedicht worden met grof kippengaas.

Aanrader... de kat enkel aan de leiband buiten laten
Net zoals dit voor honden of fretten bestaat, bestaan er ook leibandjes voor katten. Op die manier kan u makkelijk als u zelf buiten bent ook uw kat meenemen zonder zich zorgen te maken.

Let wel op dat de kat zichzelf niet gaat "ophangen". Ook hebben katten de neiging om 'iets wat zich om de hals bevindt' los te willen wrikken en er zijn al gevallen gemeld van katten die met een voorpootje gekneld raakten in hun eigen halsbandje. Uiteindelijk kan dit (als de bloedbaan lang genoeg afgesneden wordt) resulteren in "een pootje minder".

Veiliger is het om het dier met een tuigje buiten te laten. Wie over een ruime en regelmatige tuin beschikt kan eventueel ook een permanente buitenlijn maken: tussen 2 punten spant men een stevige draad waaraan men het tuigje kan vastmaken. Op die manier kan de kat "zichzelf uitlaten".

Let hierbij wel op dat de lijn naar het tuigje voldoende lang is, maar toch net niet lang genoeg om de "grens" van de tuin te bereiken. En wees er zeker van dat de kat zichzelf niet kan ophangen door ergens vanaf te springen waarbij de lijn ergens achter zou blijven haken.

Aanrader... PetPorte kattenluik dat werkt op identificatiechip
De kattenluik die werkt op de identificatiechip van uw kat. Alleen uw eigen katten hebben toegang tot uw huis. Niet de kater van een paar huizen verder op die uw katten in hun eigen huis komt terroriseren of erger nog uw hele huis onder pist.

Aanrader... zwaartekracht: oeroud, maar simpelweg effectief
Voor de handige Harry's (en Henriëtta's) onder de kattenliefhebbers bestaat een uiterst effectief en zeer diervriendelijk alternatief. U heeft vast al gezien dat een kat zich steeds naar boven "hijst" als deze een hindernis wenst te nemen?

Via een strakgespannen draad bovenop de afsluiting, en daar rond een PVC buis kan dit meehelpen de kat binnen te houden: immers wanneer de kat zich tracht "vast te houden" aan die buis zal deze door de zwaartekracht aan het rollen gaan en kan de kat gewoon geen houvast krijgen.

Aanrader... de kattenren
Is de tuin té groot, maar wil je je kat toch een aantal uren buitendienst gunnen, dan kun je eventueel een kattenren aanbouwen, dit maak je net zo duur eigenlijk als je zelf wilt, van eenvoudig materiaal dat je desnoods op het containerpark gaat verzamelen, dan wel tot omgebouwde en luxueus ingerichte tuinhuisje en -chalets kunnen hiervoor ingezet worden.

Aanrader... de reigerschrik
In de handel zijn tegenwoordig automatische systemen te koop waarmee ongewenste dieren met water afgeschrikt worden. Oorspronkelijk waren deze systemen bestemd voor vijverliefhebbers die reigers wensen weg te houden.

Maar inmiddels is gebleken dat ze ook tegen o.a. ongewenste katten kunnen ingezet worden. Samenvattend werken ze als volgt: via bewegings detectie worden "gasten" waargenomen waarna een straal water richting "beweging" wordt gespoten.

Een volautomatische vervanger als het ware voor de oude methode van "de emmer water in de nek". De systemen worden o.a. onder de namen "Reigerschrik" en "Scarecrow" verkocht en zijn in de betere tuin- of vijverspeciaalzaak te vinden. Kostprijs gemiddeld variërend tussen 100 en 130 Euro.

Het enige minpuntje is dat het systeem uiteraard niet "enkel tegen katten" kan ingesteld worden, ook alle andere gasten (vogels, kikkers, …) zullen er door verjaagd worden.

Af te raden... de elektronische kattenverschrikker
Beschermt uw vogels in de tuin en vissen in de vijver tegen katten. De katten verschrikker zendt voor ca. 25 s een toon uit die voor mensen niet hoorbaar zou moeten zijn maar voor kinderen mogelijk toch hoorbaar is, dus dat is niet prettig. Het apparaat is in een stoot- en waterbestendige ABS-behuizing gemonteerd.
Technische specificaties: Voedingsspanning d.m.v. 9 V-blokbatterij, Beveiligt een bereik van ongeveer 60 m2, Frequentie 23.000 Hz, Reikwijdte PIR-bewegingsmelder ca. 9 m, Detectiebereik horizontaal 70°, verticaal 10°, Werktemperatuur -10 tot +40 °C, Afm. (lxbxh) 114 x 88 x 60 mm
€ 39.95 Elektronische honden- kattenverschrikker (Conrad Electronic)

Baat het niet, dan schaadt het niet... leeuwenmest
Volgens het Dierenpark Ouwehands (Rhenen - NL) zou ook leeuwenmest een probaat middel zijn om katten uit de tuin te houden, hoe men het zonder problemen in huis kan halen is ons vooralsnog een raadsel: noch bij Carrefour, noch bij AH zagen wij het in de rekken beschikbaar liggen.

Baat het niet, dan schaadt het niet... maak je eigen tuin aantrekkelijk genoeg
Geef je katten de mogelijkheid om ergens "hoog" te gaan zitten. Katten behouden graag een overzicht, zonder zelf gezien te worden: uitkijktorens of zonneterrassen in eigen tuin kan afdwalen naar daken van de buren voorkomen.

Leg aan de randen van de tuin een strook met los zand dat regelmatig los geharkt wordt. Je kat krijgt op deze wijze zijn privé-kattenbak in de (eigen) tuin. Gecastreerde poezen en katers hebben overigens minder behoefte aan een groot territorium. Laat daarom je dieren op jonge leeftijd castreren c.q. steriliseren.

Baat het niet, dan schaadt het niet... de bodembedekking
Cacaodoppen, ruwe schors, beukensnippers, dennenappels, … ze hebben allemaal één ding gemeenschappelijk: erg vervelend om met je blote voeten op te lopen. En wat voor ons vervelend is, is dit ook voor de kat uiteraard.

Dus het bloemenperk voorzien van een laag van enkele centimeters met zo'n bodem bedekker kan zeker wel helpen om de katten eruit te houden. Bijkomend voordeel is dat deze bodembedekkende materialen ook helpen om onkruidgroei te bestrijden.

Baat het niet, dan schaadt het niet... ECOstyle kattenschrik
Kattenschrik vloeibaar bevat natuurlijke, aromatische oliën, die katten van nature afschrikken. Door de mens wordt de geus juist als prettig ervaren. Kattenschrik vloeibaar kan uitstekend gebruikt worden op hekken, schuttingen, terrassen, tuinmeubels, opritten, boomstammen, en bloembakken. Binnen enkele dagen na de eerste toepassing zal de kat zijn / haar gedrag veranderen. 
Strooi ecostyle kattenschrik (adviesprijs: 11 Euro per 500 gr.) tussen de bloemenperken, of op andere plaatsen waar u geen katten wenst.

Af te raden... peper, mottenballen, koffiedik
Uit grootmoeders tijd stammen deze tips: strooi peper of leg mottenballen waar katten komen. Ook het uitstrooien van een laag koffiedik (koffieprut) valt hieronder.

Deze adviezen kan u beter ook vermijden. Behalve de occasionele allergische kat voor een dergelijk product zal het namelijk weinig helpen, bovendien zijn mottenballen giftig bij inname, en kan peper een irritatie van de neus slijmvliezen bij de kat teweegbrengen.

Oud koffiegruis is een broeihaard van diverse bacteriën en schimmels, aangezien katten zich steeds netjes zullen wassen nadat ze met hun pootjes door smurrie gelopen hebben, kan dit meer schade berokkenen dan op het eerste zicht lijkt.

Af te raden... chemische verjagers
In de handel bestaan diverse chemische producten waarmee men katten (en honden) uit de tuin kan weghouden. Omdat het nu eenmaal 'chemische producten' zijn, is het nagenoeg onmogelijk om alle mogelijke gevaren ervan te onderzoeken en 100% veiligheid te garanderen.

Bovendien zijn deze producten naar onze mening ook vrij duur in aanschaf en gebruik om effectief resultaat te verschaffen. Volledigheidshalve toch een opsomming van de best gekende (en vaakst verkochte producten), te weten:

» Het "Repper" gamma (spray, stokjes en korrels).
De Repper stokjes worden langs omheiningen geplaatst (adviesprijs: 8 Euro per 6 stokjes). De Repper spray (adviesprijs: 9 Euro voor een bus van 250 ml.) wordt rechtstreeks aangebracht waar nodig, bijvoorbeeld op kussen en bankstellen (tuinmeubelen).

Repper afweerkorrels kan men tussen het gras en bloemperken uitstrooien. Dit kan ook gebeuren in combinatie met de Repper verdamper (adviesprijs: 16 Euro voor 1 verdamper en 100 gr. korrels)

» "Beaphar" producten.
Ook Beaphar kent een korrel-verdampsysteem, het werkt zowel tegen katten als honden. (adviesprijs: tot 4x duurder dan het Repper-systeem)

Af te raden... de "invisible fencing"
Ook in de handel: diverse elektronische systemen waarmee men een "onzichtbaar" scherm om een tuin heen kan leggen. Deze systemen zijn bekend onder de naam "invisible fence" en werken met een (boven- of ondergrondse) spanningsdraad waarmee je het terrein kunt afbakenen, en een 'ontvanger' welke als halsband door de kat gedragen wordt.

In hoeverre men deze (vaak op stroomstoten gebaseerde) systemen echt als "diervriendelijk" kan beschouwen blijft ter discussie staan.

Af te raden... chloor en ammoniak
Kuisproducten gebaseerd op chloor of ammoniak kunnen beter vermeden worden. Ze kunnen ook beter niet ingezet worden als 'preventief, afwerend luchtje'. Beide geuren hebben namelijk het omgekeerde effect: het zal katten aantrekken om juist daar opnieuw hun behoefte te doen.

Af te raden... verborgen waterpartijen
Katten besluipen heel graag hun 'prooi', als je zelf over een waterpartij beschikt, kan je die voor de kat aantrekkelijker maken dan de vijver bij de buren door eromheen hoge en dichte begroeiing te voorzien.

Echter loopt men met deze methode ook de kans dat de kat het onderscheid tussen "vaste grond" en "water" dreigt te verliezen waardoor het dier in het water terecht kan komen zonder mogelijkheid er zich terug uit te redden.

Dezelfde opmerking geldt trouwens ook voor 'verhoogde' vijvers (bijvoorbeeld door een gemetste muurtje eromheen) die het dier welke dan toch in het water terecht kwam elke kans op zelf redding ontneemt.

Dierenmishandeling... saté prikkers (en andere ongein)
Soms wordt aangeraden om de bodem te bedekken met doornige struiken (laaggroeiers), dan wel om saté prikkers tussen de beplanting te verbergen. Dit is gewoon gevaarlijk (niet enkel voor katten overigens), om 'effectief' te zijn zal men de prikkers moeten camoufleren zodat dier (en mens: denk aan de peuter die buiten een eerste verkenning van de wereld wilt doen) onwetend erin terecht komen.

U moet beseffen wat voor leed zo'n ondoordachte handeling kan teweeg brengen. Bovendien kunt u hiervoor aansprakelijk gesteld worden en veroordeeld worden om op te draaien voor o.a. alle dierengeneeskundige zorgen.

Dierenmishandeling... bouw geen militaire vesting
De tuin met prikkeldraad en hoge hekwerken ombouwen tot een heuse militaire vesting is echt al te gek. En toch zou het niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt.

Metsel ook geen gebroken flessen op de scheiding muren, of stop ze niet in de grond, de gevolgen kent u reeds van hier de vorige 'oplossing', alleen zal het resultaat van uw actie nog een stap erger zijn.

Dierenmishandeling... tot dierenmoord
Men kan het echt zo gek niet bedenken of de 'oplossingen' worden aangereikt, maar moeten we echt uitleggen dat het gewoon crimineel is om de katten van de buren te lijf te gaan met zaken zoals: wolfsklemmen, one-way-trap vallen, dubbelloopsgeweren, klemmen onder 220V stroom,... ?

Is het echt noodzakelijk om met een kanon op een mug te schieten als die u stoort? Bovendien zal het uitroeien van een bezoekende kat binnen uw tuin gewoon niet eens het 'gewenste' resultaat opleveren: de volgende dag of week zal het 'vrijgekomen' gebied door een andere kat als territorium geclaimd worden.

Erger zelfs: het kan u zwaar aangerekend worden met celstraffen en hoge boetes.

Men vangt meer vliegen met honing dan met azijn...
Het klinkt logisch, maar het omgekeerde gebeurt nog steeds al te vaak: dreig brieven of -telefoontjes naar 'vermeende katten eigenaren' hebben echt geen zin.

Als u al de juiste persoon te pakken heeft zal die zich enkel aangevallen voelen en dus met eenzelfde koppigheid naar u toe reageren. Ook de katten wild verjagen, dan wel vangen en ver weg terug uitzetten zal veel kwaad bloed bij de buren zetten, bovendien is de kans groot dat u hierdoor een kattendood veroorzaakt omdat het verschrikte dier onder een auto loopt.

Probeer gewoon rustig en kalm een gesprek tussen "buren" op te zetten om het "probleem" bespreekbaar te maken.

Noch u, noch de buur moeten illusies koesteren: een ideale oplossing om beide partijen tevreden te stellen zal wellicht nooit gevonden worden, maar de gulden middenweg bestaat altijd.

Eventueel kunt u als katteneigenaar altijd proberen de "boze buur" van het nut van één van bovengemelde oplossingen te overtuigen, desnoods doet u het aanbod om een deel van de kosten op u te nemen: een bijdrage in het zandbak netje voor de kinderen, een set tuinmeubelhoezen uit Blokker voor nog geen 10 Euro...

Als u het allemaal uitrekent zou een dierenarts bezoek u al meer kosten en bovendien bespaart u er uw kat nodeloze stress en pijn mee... toch?

En is het er ons in eerste instantie daar niet om te doen? Het comfort van het dier?

Tot slot...
Wie zich in één van beide kampen herkent kan dit artikel misschien uitprinten en doorgeven aan de andere partij.

Niet alle opgesomde punten werden door ons persoonlijk op hun juistheid gecontroleerd, noch kan er gegarandeerd worden dat "methode x" die voor de meeste katten wel blijkt te werken, met zekerheid ook voor net die bepaalde kat die u viseert zal werken...

Katten zijn en blijven nu eenmaal wat ze zijn: eigenzinnige dieren met een wispelturig karakter. Als we één gouden regel mogen meegeven, dan deze: "Elke kat heeft zijn/haar eigen persoonlijkheid".

Onze dank...
Dit artikel is gebaseerd op de oorspronkelijke tekst van Mevrouw Maaike Hemminga. Met haar goedkeuring werden de oorspronkelijke ideeën door ons overgenomen en herwerkt.

To top