U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?FaqBordetella
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Bordetella

Zwerfkat Molly krijgt een lekkere prak

Het is zeer verstandig om de kat in te enten tegen niesziekte. De meest gegeven vaccinatie is een cocktail van de injecties 13, 14, 15 die beschermt tegen virusinfecties. In Nederland wordt de Ďklassiekeí niesziekte voornamelijk veroorzaakt door het Calici- en Herpesvirus. Een vaccinatie cocktail hiertegen beschermt goed.

Af en toe krijgen katten die geŽnt zijn toch de symptomen van niesziekte. De katten hebben een snotneus, zijn sloom, koortsig en hebben waterige ogen. Het beeld van een voorste luchtweginfectie is duidelijk aanwezig en in bepaalde gevallen kan er zelfs een longontsteking ontstaan die in enkele gevallen dodelijk kan zijn, met name bij kittens. Een harde hoest kan in sommige gevallen opvallend zijn.

In bovenstaand geval kan er sprake zijn van een Bordetella-infectie. Dit is een bacteriŽle infectie die zelfstandig ziektesymptomen kan veroorzaken. Bij katten die niet tegen virussen zijn ingeŽnt en een combinatie-infectie van virussen en bacteriŽn krijgen, zullen de symptomen zeer ernstig zijn.

De Bordetella-bacterie wordt overgebracht van kat op kat via rechtstreeks contact en door het inademen via de neus. Vooral waar veel katten bij elkaar (pension) zijn en in tijden van stress, zoals de periode rond de geboorte van kittens of tijdens een verblijf in een pension, kunnen de katten besmet raken.

De behandeling van een Bordetella-infectie bij de kat is betrekkelijk eenvoudig. Een therapie met antibiotica zal er voor zorgen, dat de infectie snel verdwenen is. Tegenwoordig bestaat er voor de kat een goede vaccinatie tegen Bordetella-bacterie (Bb). De katten worden geŽnt door een zeer kleine dosis (0.2ml) suspensie in de neus te druppelen. De bescherming is het beste op de plaats waar de infectie plaatsvindt, namelijk het slijmvlies van de neus zelf. De katten worden besmet met een verzwakte stam en na 72 uur is er al bescherming aanwezig.

Vanaf een leeftijd van 4 weken mogen kittens geŽnt worden. De immuniteit houdt een jaar aan. Dit vaccin mag gecombineerd worden met de jaarlijkse vaccinatie. De kat krijgt dan de meest uitgebreide bescherming tegen niesziekte, die op dit moment mogelijk is.

De vraag is nu of iedere kat tegen Bordetella gevaccineerd moet worden. De huidige mening is, dat het verstandig is in ieder geval de risicogroepen te vaccineren.

De volgende katten zouden geŽnt moeten worden:
* bij een bezoek aan kattenpensions
* katte in asiels en catteries
* wanneer kattenshows worden bezocht
* wanneer er ook een hond naast de kat in het huishouden is

De Nobivac Bb neusvaccinatie voor katten is een zeer effectief middel om deze infectie te bestrijden.

Bron: http://www.dekattensite.nl/html/ziekten/bordetella.html

To top