U bevindt zich hier: Home > KattenVragen?
printervriendelijk:
Terug naar de Homepage van Kattenbescherming Nederland Abonneer u op de nieuwsbrief Ondersteun ons

Kattenvragen

Katten zijn zeer bijzondere dieren. Veel vragen over kattengedrag zijn niet zo maar eenduidig te beantwoorden. Vragen zoals: Zijn katten solitair of groepsdieren, is een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is.

Zelfs de wetenschap is er nog niet helemaal uit. Het is duidelijk dat de voorouders van onze huiskat solitair levende dieren waren. Maar tegenwoordig zijn ons huiskatten geëvolueerd en zijn het niet echt meer de puur solitair levende dieren zoals hun voorouders. Zijn het dan groepsdieren?

Nou, ook niet echt. Zeker niet als je hun gedrag vergelijkt met de “echte” groepsdieren zoals honden en paarden. Onze huiskatten zijn nog steeds territorium dieren en ze verdedigen hun territorium, vaak met veel passie.

Of het verstandig is er een soortgenootje bij te nemen, hangt heel erg af van het karakter van de betrokken individuen, de mate van opvoeding en socialisatie en de feitelijke situatie en omstandigheden (zoals bijvoorbeeld de ruimte die iedere kat heeft).

Katten communiceren ook duidelijk en vaak. Echter, wij mensen “begrijpen” vaak de kattentaal niet, met soms vervelende en verdrietige gevolgen.

Lichaamshoudingen, staartbewegingen, stand van de vacht, stand van de oren, pupillen zijn allemaal middelen die katten gebruiken om te communiceren. Het is de taak aan ons mensen om te leren begrijpen wat de kat nu eigenlijk bedoelt.

Er valt heel veel te vertellen over katten, kattenverzorging en kattengedrag en met een goede voorlichting en zorgen voor goede kennis, kunnen we veel kattenleed voorkomen.

Dus, mocht u vragen hebben omtrent onderwerpen zoals kattengedrag, kattenverzorging, aanschaf van katten, etc. Zie dan de artikelen op onze website, misschien staat daar het antwoord op uw vraag al bij? Klik op onderstaande link: Diverse artikelen over specifieke katten onderwerpen

To top